BiH: Potpisan ugovor o zajmu za projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo

Date:

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, potpisao je danas sa Manuelom Naessl, šeficom ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH ugovor o zajmu za projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje putne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantona i regionalnom putnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti saobraćaja u regiji.

Iznos zajma je 30 miliona eura, rok otplate 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine.

Bevanda je zahvalio Naessl i istakao kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvalitetu života građana.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related