BiH: Sarajevo dobija “pametne kante” za bolje upravljanje otpadom

Date:

Instaliranjem “pametnih kanti” u Opštini Stari Grad, Sarajevo se priključuje društvu gradova u kojem su Pariz, Melbourn, Montreal i druge svjetske metropole, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postavljanje “pametnih kanti” se realizuje u okviru Smart Sarajevo inicijative čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana i podrška razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, a koju implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Gradom Sarajevo, Opštinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo.

Energijom protiv otpada – EAR (Energy Against Rubbish) je jedan od projekata odabranih za implementaciju u okviru javnog poziva Smart Sarajevo inicijative. Cilj EAR projekta je instalacija “pametnih kanti” na pet lokacija u opštini Stari Grad, a sprovodi ga firma Services and Solutions d.o.o Sarajevo u partnerstvu sa Javnim komunalnim preduzećem Rad.

Svečano puštanje u rad “pametnih kanti” biće održano u petak na trgu ispred sarajevske Vijećnice.

Ono što karakteriše “pametne kante” jeste da preko tehnologije koja koristi sunčevu energiju omogućava kompresiju otpada do osam puta više od standardnih kanti. Ovo direktno utiče na smanjenje učestalosti prikupljanja otpada iz postojećih kanti, a samim tim i manju zagađenost zraka.

Pored toga “pametne kante” će doprinijeti čišćem i ljepšem izgledu grada posebno turističkih lokacija u Starom Gradu. Tehnologija “pametnih kanti” omogućiće KJKP Rad praćenje trenutnog stanja njihove popunjenosti, a uz to i prikupljanje drugih podataka koji doprinose kvalitetnijem procesu upravljanja otpadom.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related