BiH u vrijeme pandemije uvezla više od 22 miliona KM plemenitih metala, no, zlatari tvrde “zbog korone ni zlato više ne sija isto”

Date:

Korona virus, koji je “pogodio” sve sfere društva, nije uticao na kupovinu i uvoz plemenitih metala u Bosnu i Hercegovinu, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Ove godine u našu zemlju uvezeno je više od 22 miliona KM srebra, zlata, platine, što je skoro duplo više u odnosu na 2018. godinu kada je uvezeno 10.269.763, 68 KM.

– Kada je riječ o prvih deset mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 22.092.040,08 KM plemenitih metala, a prošle godine za isto razdoblje nešto malo više 22.526.340,18 KM. U 2017.godinu država je uvezla 8.283.617, 83 KM plemenitih metala – naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH za Preporod.info.

Ovi dragocijeni metali očito su najsigurnija investicija u vijeme političkih kriza, recesije li drugih događaja koji pogađaju svijet.

Podaci pokazuju da je zlato po gramu doseglo enormno visoku tržišnu cijenu, te da mu vrijednost i dalje raste. Stručnjaci su stava da cijena zlata skače pred svaku krizu, te da je do sada od početka godine cijena narasla za 30 posto. Uvjereni su da će zlato imati vrijednost kao nikada do sada.

Dok cijene plemenitih metala obaraju rekorde, a BiH zlato negdje gomila, zlatari su u mukama.

Oni s kojima smo razgovarali kažu da je prodaja nakita stala, te da “zbog korone ni zlato više ne sija ni u njihovim radnjama, ali ni na rukama ili vratu žena i djevojaka”.

– Zabrana održavanja svadbi, rođendana i matura…dovela je do toga da rijetko ko kupuje u zlatarama nakit, posebno ako se radi o skupocijenom sa dragim kamenjem. To je sada postalo luksuz koji malo ljudi u BiH sebi može da priušti. Ako se šta i proda, to je srebro. Zlato se ne prodaje kao ranijih godina – kazao nam je jedan od zlatara. 

Na sreću, kaže, niko još nije zatvorio radnju. No, ukoliko se ovakvo stanje nastavi nije siguran da do toga neće doći.

– Ljeti se i prodalo ponešto. Sada kada zima dođe, teško nam se piše. Ova godina je definitivno propala, nema tu šta da se priča. Ne znam da li će i kada će biti bolje – navodi.

Ima i onih zlatara koje smo obišli i koji kažu da par grama zlata oblikovanog vještim zlatarskim rukama u prsten, minđuše, narukvicu nije samo poklon, već i trajna uspomena, za koju se novac nekako nađe.

– Ima još uvijek mušterija koji za dobar komad nakita ne žale dati pare. Imao sam mladi par koji je naručio najskuplje burme, a mlada je dobila čak i set od platine koji je koštao više od 2.000 KM – tvrdi drugi zlatar, koji kaže da je primjetno da građane korona nije natjerala da prodaju nakit ili lomljeno zlato, kao što je to svakodnevno bio slučaj. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related