Bihać: Otvorena izložba kaligrafskih radova Naile Hodžić

Date:

Izložba “Kalemom do duše” autorice Naile Hodžić otvorena je u petak u izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona (USK) kao poklon gradu Bihaću u povodu dolaska najdražeg gosta – mjeseca ramazana.

Prof. Naila Hodžić je kustos-etnolog u Muzeju Unsko-sanskog kantona, a od malih nogu je pokazivala sklonost ka likovnom izražaju koji poprima novi oblik od 2014.god kada počinje da se intenzivnije bavi kaligrafijom.

– Interes za kaligrafijom mi se javio u ranim medresanskim danima. Međutim, po povratku s hadža, kao duhovnog preobražaja kojeg čovjek doživi, počela sam se baviti intenzivnije kaligrafijom. Kada ispisujem levhe osjećam se kao da je vrijeme stalo. Nebrojeno puta iskazujem zahvalnost plemenitom Tvorcu što je i na ovakav način podario čovjeku da e izrazi i na ovakav način; da Ga slavi, veliča i hvali. Moje levhe ispisujem na ručno rađenim podlogama, koje su unikatne i nikada identične onim prethodnim. Ovo je moja prva izložba koju poklanjam svome gradu Bihaću u povodu našeg najdražeg gosta – mjeseca ramazana. Zahvalna sam svojoj porodici, svojim radnim kolegama, a posebnu zahvalnost dugujem svom cijenjenom profesoru u medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću što je otvorio ovu izložbu i što se veoma pohvalno izrazio o onome što je izloženo od kaligrafskih radova – govori prof. Naila Hodžić.

Na izložbi su govorili prof. Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK i akademski slikar Ahmet Ibukić, inače kustos Muzeja Unsko-sanskog kantona. Oni su su pohvalno izrazili o ovoj izložbi i govorili o levhi kao asocijaciji na ploču na koju je pero ispisalo sudbinu svih stvorenja od iskona.

Izložbu je otvorio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji se prije toga obratio prisutnima i iskazao zadovoljstvo činjenicom da su izloženi radovi dobili pozitivne kritike struke, a koji su svakako za oko lijepi i za dušu se vežu.

– Prve riječi koje je Uzvišeni objavio su riječi “Ikre” – uči, čitaj, poučavaj, a koliko je važno pero i mastilo govori i činjenica da je Uzvišeni jednu cijelu suru nazvao El-Kalem, tj. pero i u istoj suri se zaklinje perom i onim što se perom napiše. Kaligrafija ili krasnopis je u islamskoj umjetnosti imala veoma značajno mjesto. Prof. Nailu Hodžić poznajem od vremena kada je bila učenica medrese. Njena sklonost za čitanjem, istraživanjem i proučavanjem historije, kulture i umjetnosti datira od njenih medresanskih dana. Njena tiha narav i privrženost onome što radi je iznjedrila i ovu današnju izložbu. Neizmjerno sam sretan što danas prisustvujem na ovoj izložbi i što dijelim sreću sa prof. Nailom Hodžić, s njenim radnim kolegama, rodbinom i prijateljima – poručio je muftija Kudić.

Iako u veoma otežanim uvjetima pandemije, organizatori su organizirali dolazak u nekoliko grupa. Prisutni nisu skrivali oduševljenje i zadovoljstvo onim što u vidjeli, s obzirom da je prof. Hodžić pored 19 levhi (kaligrafskih radova) koje je izložila, također se potrudila da izloži i vrste olovaka s kojima piše, primjere bočica sa tintom, ukrasne pozadine svojih levhi, kao što su se potrudili da cijeli ambijent izložbenog salona izgleda svečano i umjetnički dojmljivo za svakoga ko prođe pored izložbenog salona.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, ujedno profesor arapskog jezika i književnosti, je izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da je prisustvovao otvorenju jedne prelijepe izložbe i toplo preporučio svima koji su u mogućnosti da dođu i pogledaju prekrane radove, ali i sve ono što se mora pripremiti da bi kaligraf pripremio lijepu levhu.

– Primjetno je da je ispisivanje kaligrafije bilo poželjna sklonost brojnim zaljubljenicima u umjetnost, gdje se posebno ističu nearapi koji su iz ljubavi prema islamu i jeziku Kur'ana, arapskog jeziku, posebnu ljubav iskazivali putem kaligrafskih radova. Čestitam prof. Naili Hodžić i toplo preporučujem ovu izložbu, a siguran sam da levhe u dobroj mjeri i danas krase zidove naših domova, a koje nas asociraju na ljepotu, na Tvorca ljepote i na ljepotu arapskog jezika koji je fascinirao brojne istraživače, a posebno umjetnike, da uživaju roneći u njegovim dubinama – istakao je dekan Hodžić.

Izložba ostaje otvorena tokom cijelog mjeseca ramazana.

Prof. Naila Hodžić je rođena 1980. godine u Bosanskoj Krupi. Osnovnu školu je završila u Jezerskom, a nakon toga upisuje medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu. Nakon završene medrese, upisuje pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću na kojem završava studij bosanskog jezika i književnosti sa historijom. Po završetku studija radila je OŠ “Harmani2”, a potom je zasnovala radni odnos u JU Muzej USK, u kojem kao kustos etnolog radi skoro 15 godina do dana današnjeg. Udana je i majka dvoje djece.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related