Bijela kuća: Nije “radikalni islam”, nego “nasilni ekstremizam”

“Prvo, zbog preciznosti. Želimo opisati šta se tačno dogodilo. To su pojedinci koji su izvršili djelo terorizma i oni su kasnije pokušali opravdati taj čin terorizma pozivajući se na religiju islam i njihov iskrivljeni pogled na to”, kazao je Earnest na konferenciji za novinare u Washingtonu o terminologiji nakon napada u Parizu.

“Drugi razlog je taj što su ovaj čin oštro osudili lideri muslimana. Ponovo, govorim vam razlog zašto smo odlučili da ne koristimo tu etiketu radikalni islam, zato što to ne opisuje tačno šta se desilo. Također, ne želimo doći u situaciju gdje dajemo legitimitet onome što smatramo aposlutno nelegitimnim opravdanjem ovog nasilja, ovog čina terorizma.”

Dodao je da ne želi kritizirati bilo koga ko izabere da koristi termin “radikalni islam”, rekavši ipak da Obamina administracija, koristeći izaraz “nasilni ekstremizam”, pokušava biti “konkretna i precizna koliko je to moguće u opisivanju onoga što se dogodilo”.

Novinari su nakon toga pitali Earnesta da nabroji dva ili tri druga oblika nasilnog ekstremizma koji nisu povezani s islamom.

On je naveo Jamesa von Brunna, koji je 2009. godine ubio čuvara u Muzeju holokausta u Washingtona, želeći “ostvariti neku radikalnu nasilnu ideologiju”.

Također je govorio i o Wadeu Michaelu Pageu, koji je napao hram Sika u Wisconsinu 2012. godine.

“Nije mi jasno koja ideologija je njemu bila motivacija, ali je to dobar primjer nekoga ko ima nasilnu i ekstremnu ideologiju”, kazao je.

“Dopustite da vam dam još jedan primjer, koji mi je zapravo blizak. Pojedinac koji je pucao na Centar jevrejske zajednice u Kansas Cityju… On se pozvao na iskrivljenu ideologiju koju je pokušao iskoristiti da opravda svoj napad”, dodao je Earnest, dok američki mediji pišu da je mislio na Fraziera Glenna Millera Jr, bivšeg vođu Ku Klux Klana.

(AjB)