Bijela kuća – Samit Putina i Bidena u Ženevi 16. juna

Date:

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se u Ženevi 16. juna, objavila je u utorak Bijela kuća.

– Čelnici će raspravljati o čitavom nizu urgentnih pitanja, dok nastojimo obnoviti predvidivost i stabilnost rusko-američkih odnosa – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Biden je ranije izjavio kako želi da Putin prestane s pokušajima uplitanja u američke izbore, kibernetskim napadima na američke mreže koje potiču iz Rusije, prestane s prijetnjama ukrajinskom suverenitetu i oslobodi zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Reuters je u ovom mjesecu javio da su SAD i Rusija umanjili očekivanja u velike pomake supersila na samitu jer dvije zemlje nisu raspoložene da pružaju ustupke u ogorčenim nesuglasicama.

Bijela kuća također je zabrinuta zbog opisivanja Bidena kao čelnika koji želi „resetovanje“ u odnosima s Putinom s kojim će se sastati licem u lice.

Ruski zvaničnici izjavili su Reutersu da vide samit kao priliku da čuju direktno od Bidena o onome što je izvor blizak ruskoj vladi nazvao pomiješanim signalima nove američke administracije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related