Bileća: Svečano otvorena Bajramovića džamija u Orahovici

 Prvobitna džamija je bila skromnih dimenzija i skromne arhitekture, bez munare i izgrađena je 1934. godine. U  toku Drugog svjetskog rata, kao i većina vjerskih objekata na tom području do temelja je srušena. Mještani Orahovice u kojem žive samo porodice Bajramovića obnovili su je poslije 1960. godine. Posljednja obnova počela je 2011.godine, a sredstva za njenu gradnju donirali su raseljeni Bajramovići od Čikaga do Australije. Svi Bajramovići, „bez nagona“ i moljakanja svojevoljno su, kako je to kazao Edhem Bajramović, najstariji od njih,  zdušno učestvovali u njenoj obnovi. „Veliki je to trud koji su učinili složni i plemeniti Bajramovići. Izgradnjom ove džamije su dokazali da se nisu odrekli rodnog kraja, očeva i majki. Za nas su džamije uvijek bile više od vakufa. One su bile i korijeni našeg identiteta“, istako je glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić.  U ime izvršne i zakonodavne vlasti opštine Bileća prigodnu čestitku okupljenim vjernicima u povodu obnove džamije izrazio je zamjenik načelnika Milorad Radović a ispred srpske pravoslavne crkve u tom dijelu Bileće nadležni paroh Aleksandar Grčić.  

Radost svečanog trenutka sa prisutnima podijelio je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS-a. 

Obnova džamije u Orahovici, kako je naglasio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, je jedan od dokaza vjernosti svome zavičaju i svojoj zemlji. „Ova porodica Bajramovića je pokazala odvažnost i istrajnost, dokazali i ko su i šta su, kazali nam da mi imamo ljude odane, hrabre, koji će istrajavti na Alalhovu putu, žrtvujući i sebe i imetak da bi se uzdigla Allahova znamenja i Njegovi simboli, čuvajući na taj način misao o ovoj zemlji i ovom mjesto, o našem gruntu, kamenu i njivi. To je velika i važna poruka“, kazao je muftija.  U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića na kraju svečanosti obratio se i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. On je kazao kako su džamije, uz njihovu primarnu funkciju obavljanja ibadeta, i svjedoci slobode. „Gdje god može opstati vjerski objekat može opstati i  čovjek, onaj koji ih gradi. Zato su nam ove džamije bitne. Ne treba se opterećivati mislima da ovdje nema puno džematlija. Evo došli smo danas i doći ćemo opet. Ne zna se šta je Alalh namijenio ovoj džamiji, šta će biti sutra i kako. U Allahovoj moći je sve. Njegovi planovi će se sigurno ostvariti!“, naglasio je muftija Makić.

{gallery}bileca_otvorenje:::0:0{/gallery} 

Pravo otvorenja džamije muftija Makić je, na insistiranje odbora za obnovu, prepustio najvećem vakifu, Nusretu Bajramović. Nusretu je tokom svečanosti i zvanično Vakufnamu uručio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Zahvalnice drugim donatorima, pojedincima i institucijama uručene su na mevludskoj svečanosti organiziranoj večer prije svečanog otvorenja. Izvođenjem ilahija i kasida program su uveličali hor Info-servisa Medžlisa IZ-e Mostar i Samir ef. Ahmić imam u Bosanskom Novom.