Biznis centar bh. dijaspore – Tražimo održiva rješenja za poslodavce i radnike

Date:

Biznis centar bh. dijaspore (DBC) je, u saradnji sa Udruženjem “Arbitri”, uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”, pokrenuo seriju webinara DBC Online, s fokusom na pitanja izazova poduzetnika i investitora na polju ostvarenja prava i obaveza, a posebno u segmentu radnopravnih odnosa u vremenu širenja pandemije COVID-19 i ograničenja ekonomskih aktivnosti u BiH, ali i svijetu.

Tema prvog webinara bila je „Radni odnosi u vrijeme pandemije COVID-19: Održiva rješenja za poslodavce i radnike“.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore kazao je kako su odlučili napraviti iskorak prema poduzetnicima, napomenuvši da su imali 20 učesnika na prvoj sesiji, te da postoji interes investitora iz dijaspore za ovu temu.

– Prošli smo osnovne informacije o postupanju poslodavca u slučaju oboljenja radnika ili sumnje u oboljenje korona virusom. Poduzetnicima je trebala informacija o tome koji je status radnika koji je dobio rješenje o samoizolaciji – radnopravni status i postupanje radnika i poslodavca – naveo je Alijagić.

Također, izuzetno važno pitanje je kako organizovati posao i pravno regulisati rad radnika od kuće.

U okviru radionice se govorilo o mogućnostima korištenja preostalog godišnjeg odmora radnika i godišnjeg odmora za 2020. godinu, te pitanja privremenog rasporeda radnika na drugo mjesto.

– Ono što ohrabruje je činjenica da su poslodavci izrazili interes za pitanja o modalitetima kako istovremeno zaštititi radnika i zaštititi poslodavca – Alijagić.

Armela Ramić, adovkatica i članica udruženja „Arbitri“, koja je bila predavač na današnjoj radionici, kazala je da svakodnevno svjedočimo negativnim posljedicama pandemije COVID-19 na poslovanje kompanija širom svijeta.

Po njenim riječima, finansijske posljedice utiču, kako na radnike tako i na same poslodavce.

Napominje da je webinar o temi „Radni odnosi u vrijeme pandemije COVID-19: Održiva rješenja za poslodavce i radnike“ omogućio kompanijama da se upoznaju s osnovnim aktuelnim pitanjima u vezi s postupanjem poslodavca u slučaju oboljenja radnika od COVID-19, korištenja godišnjeg odmora, rada od kuće, smanjenjenje radnog vremena i plaće i brojna druga aktuelna pitanja.

– U ovom periodu je ključno staviti kompanijama na raspolaganje potrebne resurse u cilju ublažavanja posljedica trenutne krize, a upravo to činimo i kroz ovakve radionice. Stojimo na raspolaganju kompanijama da nam se obrate u slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja i pojašnjenja – dodaje Ramić.

Armin Alijagić je poručio da će Biznis centar bh. dijaspore nastaviti s aktivnostima podrške, kazavši da su u saradnji s USAID Projektom „Diaspora Invest“ već realizirali nekoliko aktivnosti, pokrenuli kontakt-liniju za podršku, a produžen je rok za prijavu projekata za grant program.

– Također, naši partneri iz “Restarta” su pripremili nekoliko pravnih analiza koje će biti objavljene na online platformi Diasporainvest.ba, čime ćemo dodatno informirati poduzetnike i javnost o izazovima po pitanju radnog prava, ali i obaveza iz komercijalnih ugovora. Imamo brojne upite iz dijaspore, komuniciramo s našim ljudima, svi žele pomoći, a i investitori izražavaju spremnost da daju svoj doprinos – zaključio je Alijagić, saopćeno je iz Projekta „Diaspora Invest“.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related