BKC Frankfurt: Nagradom za integraciju krunisan šenaestogodišnji rad

Date:

Bošnjački kulturni centar Frankfurt (BKC) dobitnik je ovogodišnje Nagrade za integraciju Grada Frankfurta, čime je krunisan šenaestogodišnji rad ovog centra.

Na svečanost koja je upriličena za ponosne predstavnike ove zajednice Bošnjaka priznanje za njihov rad je u ime Grada Frankfurta potpisao gradonačelnik Peter Feldmann, dok je kao nadležna vijećnica Odjela za obrazovanje i integracija Sylvia Weber uručila nagradu i ček u visini od 5.000 eura.

Weber je istakla da je prethodnih godina bilo teško izabrati pobjednika, a da je ove godine prvi put odluka bila jednoglasna –  žiri je kazao: BKC Frankfurt.

Nagradno prizanje je u ime BKC-a primio Odbor, čime je simolično ukazano da je riječ o kolektivnom uspjehu Centra.

Blago Frankfurta

Jumas Medoff, predsjednik Vijeća stranaca Frankfurta, na svečanosti je kazao da je teško pronaći odgovarajuće riječi za opisivanje rada BKC-a, te da je potrebno doći i vidjeti ovo frankfurtsko blago.

-Posebnost u BKC-u je obrazovanje i jedan je od njegovih glavnih prioriteta. Dobro obrazovanje je neophodno za svako društvo, za razvoj ličnosti, za kvalitet života svakog pojedinca, za obrazovanje za toleranciju i preuzimanje odgovornosti, a samim tim i za aktivno demokratsko sudjelovanje u društvenom razvoju. Svi zajedno snosimo odgovornost za dobro obrazovanje i izvan vlastitih gradskih i državnih granica – kazao je on.

– Priča o uspjehu BKC-a počela je 2003. godine, a vizije za budućnost odveć postoje.-Koje su naše teme i naš pogled na budućnost? Zaustavljanje i odmaranje od uspjeha teško je zamislivo za nas. Želimo i dalje nastaviti sa našom započetom profesionalizacijom, našim članovima ponudi što atraktivniji program, te stvoriti dodatni prostor za volonterski rad. Ovo je samo nekoliko tema koje imamo na dnevnom redu, predvođeni našom temom broj 1, a to je selidba u novi prostor sa 31. decembrom 2020. godine – poručili su iz BKC-a.

 Priznanje koje je uručeno BKC-u ima jaku političku i društvenu poruku, stavlja BKC Frankfurt u red prvog sagovornika sa gradskim i političkim zvaničnicima, otvarajući im mnoga vrata.  

Iskazane ideje, poruke, ali i energija koja se osjeti, ohrabruju i daju nadu.

Kada govororimo o BKC-u Frankfurt i priznanju kojim je zajednica odlikovana, zapravo govorimo o dostojnom primjeru promocije Bosne, Bošnjaka i bosanskog nam jezika – oni su slika Bosne i Hercegovine u svijetu.

U BKC-u Frankfurt aktivno pišu priču koja zaslužuje biti ispričana, diljem svijeta, jer koliko je ovo priznanje vrijedno svjedoči i činjenica da je od 49 džamija u Frankfurtu BKC prva kojoj spomenuta nagrada uručena.  

Mjesto susreta

Od 2003. godine ova zajednica stalno je bilježila uspjehe i gradila ugled jedne od najbolje organizovanih zajednica. Pod sloganom „Otvara horizonte, spaja ljude“, BKC okuplja Bošnjake, koji poprimaju ulogu ambasadora Bosne i bosanskog jezika.

Članovi, također, nastoje na najljepši način promovirati vjerske i kulturno-tradicijske vrijednosti muslimana, snagom džemata i na temeljima vjere odgovaraju na izazove vremena. Institucija mekteba je pri ovoj zajednici čisto vrelo sa kojeg se napajaju mlade generacije, a kasnije i sami preuzimaju zadatke u miisji BKC-a, koji u okrilju vjere teži da odgaja genercije budućnosti.

Svjesni širine onoga što u sebi nosi pojam kultura, pojam domovina, tako je BKC zajednica otvorena i za dijalog i za saradnju s različitostima. BKC se bavi i međureligijskim dijalozima i projektima, organizira seminare i predavanja za članove, poziva na diskusije i međusobno upoznavanje u klupskim prostorijama i veseli se i temama povezanim sa različitim partnerima.

O organiziranosti svjedoči i angažman svih članova BKC-a, u kojem djeluje nekoliko odjela koji bez izuzetka u svom djelovanju bilježe uspjehe. Od ranije su uspostavljeni Ženski odjel, Odjel za omladinu, Odjel za javna sredstva, Odjel za seniore, dok je Odjel za kvalifikacije najnoviji i u okviru njega se vrši obučavanje svih članova BKC-a.

U planu je i skoro osnivanje pravnog odjela, koji će imati za cilj rješavanje svih pitanja iz oblasti prava.

Neizostavno je spomenuti i fudbalski klub svBKC Bosna i Hercegovina, najuspješniji bosanskohercegovački klub u dijaspori. Klub raspolaže sa 70 aktivnih fudbalera, i tri ekipe, a ova sezona upisana je kao najbolja u historiji kluba.

(R.A)  

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related