Blizu 70.000 Palestinaca u al-Aksi klanjalo prvi džuma-namaz u ramazanu

Date:

Uprkos brojnim poteškoćama i opstrukcijama Izraela, hiljade Palestinaca zaputilo se danas prema džamiji al-Aksa u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Jerusalem) kako bi obavili prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Hiljade Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali od ranih jutarnjih sati prolazili su vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i al-Qudsa kako bi u al-Aksi obavili redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom.

Izraelske vlasti ranije su donijele odluku da će sa Zapadne obale u al-Quds moći ući samo 10.000 Palestinaca koji su vakcinisani protiv koronavirusa. Izraelski vojnici su u skladu sa uputama na kontrolnim punktovima vršili provjere identiteta i potvrda o vakcinaciji.

Izraelska policija, koja je blokirala puteve u blizini Starog grada istočnog Al-Qudsa, nije dozvolila prolazak nijednom vozilu osim autobusima.

Nakon dugog putovanja i mnogo poteškoća, Palestinci su ispunili prostor unutar kompleksa džamije al-Aksa, a prema podacima Uprave za vakufe u al-Qudsu, prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu klanjalo je oko 70.000 Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Imam džamije al-Aksa Ekrima Sa'id Sabri u današnjoj hutbi se povodom Dana palestinskih zatvorenika posebno prisjetio palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Podsjetivši na mnoge probleme i poteškoće s kojima se palestinski zatvorenici suočavaju u izraelskim zatvorima, imam Sabri je pozvao Izrael da zaustavi nasilje i represiju nad Palestincima.

Poručio je da al-Aksa pripada samo muslimanima i da su neprihvatljiva izraelska kršenja i uzurpiranja prava Palestinaca unutar kompleksa al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a, s druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related