Bloomberg: Rusija tajno pokušala obnoviti Gaddafijev režim u Libiji

Date:

Medijska kuća Bloomberg objavila je kako je Rusija tajno pokušala na čelo Libije postaviti Saifa al-Islama Gaddafija, sina bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bloomberg piše kako je Rusija tajno pokušala obnoviti Gaddafijev režim u Libiji, a tvrdnje je potkrijepio snimcima razgovora koje je mlađi Gaddafi u aprilu prošle godine vodio s dvojicom ruskih agenata.

Snimci su zaplijenjeni nakon što su ruski agenti uhapšeni u Tripoliju, a izvor tvrdi da je Rusija tako pokušala osnažiti svoj uticaj u Libiji koja ima najveće rezerve nafte na sjeveru Afrike.

– Rusija je provela anketna istraživanja u Libiji koja su pokazala da u toj zemlji vlada velika nostalgija za Gaddafijevim režimom i da je Saif al-Islam jedan od najpopularnijih političara u toj zemlji – navodi se u tekstu Bloomberga.

U tekstu se također navodi da iza cijele priče stoji Yevgeniy Prigozhin, vlasnik Wagner grupe čiji plaćenici ratuju u redovima nelegitimnih snaga koje u libiji predvodi Khalifa Haftar. Prigozhina mnogi krugovi nazivaju i “Putinovim šefom“.

U tekstu se dalje navodi kako je Saif al-Islam očekivao rusku pomoć i kako je na sastancima s ruskim agentima razgovarao o pripremanju savjetnika u Tripoliju i formiranju stručnog tima koji bi na društvenim mrežama propagirao njegovu politiku.

Isti izvor tvrdi da su ruski agenti mlađem Gaddafiju prezentirali takozvanu strategiju oživljavanja Libije u kojoj je bilo riječi i o njegovoj ulozi u budućoj vlasti te zemlje.

Uhapšena dvojica ruskih agenata se i dalje nalaze u pritvoru na tripolijskom aerodromu Mitiga i terete se za špijunažu, navodi se u Bloombergovom izvještaju.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related