Borrell: Ako Izrael zauzme palestinsku teritoriju, to bi se odrazilo na naše odnose

Date:

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell govoreći o izraelskom planu o aneksiji kazao je kako će se, ukoliko Izrael zauzme palestinsku teritoriju, to odraziti na njihove trenutno bliske bilateralne odnose, javlja Anadolu Agency (AA).

Borrell je u obraćanju na Generalnoj skupštini održanoj u Evropskom parlamentu, komentirao izraelski plan o aneksiji.

Poručio je kako je jasna pozicija Evropske unije (EU) o tom pitanju te da zemlje članice podržavaju dvodržavno rješenje, ali i iznio viđenje da će aneksija biti postupak protivan međunarodnom pravu.

– Pozivamo Izrael da izbjegava postupke koji bi mogli značiti jednostranu aneksiju okupirane palestinske teritorije – rekao je Borrell.

Dodao je kako će ta mogućnsot ne samo narušiti dvodržavno rješenje, nego će se odraziti i na stabilnost u regiji te odnose Izraela s arapskim zemljama.

– Ukoliko Izrael anektira palestinsku teritoriju, to će se odraziti na naše trenutno bliske bilateralne odnose – rekao je Borrell.

Borrell je rekao kako će nastaviti pregovore s međunarodnom zajednicom u cilju dvodržavnog rješenja.

Osvrnuo se i na nesuglasice između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine u vezi s pandemijom novog tipa koronavirusa.

– Evropa bi odnose s oba aktera trebala održavati u ravnoteži – smatra Borrell.

Osvrnuo se i na značaj odnosa sa SAD-om.

– Jasno je da s trenutom američkom administracijom postoje određena razilaženja u mišljenjima. Uprkos tome, uvijek biramo pozitivan dijalog – pojasnio je Borrell.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related