Borrell: EU će pružiti podršku BiH, dinamika evropskog puta zavisi od domaćih lidera

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazali su nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borellom, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, da su razgovarali o mnogim temama, ali je neupitno da je perspektiva BiH članstvo u EU.

Borell je posjetu počeo sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Džaferović je poručio da je “danas važan dan za nas u BiH, Evropi i svijetu”.

– Danas obilježavamo 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspostave mira u BiH i danas, na ovaj dan, imamo priliku da ugostimo našeg velikog prijatelja – visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Borella – pojasnio je Džaferović.

Smatra da je svojim dolaskom dao značaj ovom datumu.

– Današnji dan, dakle, godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi posmatramo, prije svega, kada je u pitanju budućnost BiH i njena perspektiva budućnosti. Danas smo razgovarali o mnogim temama ali je neupitno da je perspektiva BiH članstvo u EU – izjavio je Džaferović.

Izrazio je nadu da će nakon današnje posjete i podrške Borella i “mi u BiH prevazići lošu političku atmosferu i klimu, da ćemo izaći iz klišeja stalnih svađa, neproduktivnih rasprava i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije”.

Borellu i njegovom timu se zahvalio i Komšić što su na ovaj dan odlučili da dođu u BiH.

– Koji je sigurno vrlo važan za sve građane BiH. Nije ovo samo bila protokolarna posjeta, nastavili smo i neke razgovore koje smo ranije imali s Borellom tokom naših posjeta Briselu. Ono što je po meni bitno istaći jeste i ova posjeta to potvrđuje da Evropska komisija i Evropska unija, kao cjelina, stoji iza napretka BiH, pruža neophodnu pomoć – pojasnio je Komšić.

Dodik se također zahvalio za posjetu na ovaj važan datum, koji je historijski za čitav svijet.

– To je datum kojim je uspostavljen mir. U BiH već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i da je to najveća vrijednost ovo Dejtonskog sporazuma. BiH se odnosi različito i prema Dejtonskom sporazumu. Moram Vam reći gospodine Borell, da Republika Srpska već 20 i nešto godina obilježava dan Daytona kao svoj praznik i da u tom pogledu je to neradni broj u RS-u, to nije slučaj u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Dotakao se i pandemije i nabavke vakcina protiv COVID-19.

– Najveći problem koji može izazvati mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja izazvala ekonomske posljedice. Ukoliko ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način one će se multiplicirati na političkim razlikama koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH – rekao je Dodik.

Prilikom susreta članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa predstavnikom EU iznesena su različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

U razgovoru su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanica Darijana Filipović.

Naglašavajući kako je Dejtonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i obezbijedio mir i stabilnost, gospodin Borrell naglasio je da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTS-u, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borrell je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika evropskog puta BiH i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri zavisi od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Zahvaljujući se Borrellu na posjeti i iskazanoj podršci BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Najviši zvaničnici PSBiH iznijeli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo evropski put naše zemlje i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proevropskim snagama i politikama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku članova Kolegijuma oba doma PSBiH sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku gospodinom Borrellom prisustvovao je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Borell je posjetio i Muzej ratnog djetinjstva.

(Preporod.info)