Borrell: Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine

Date:

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine.

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini “nikada nije bila ovako zabrinjavajuća”, javlja Anadolija.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima Bosne i Hercegovine “iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje”.

– Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine – naglasio je Borrell.

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pozvao ga na učešće u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je “apsolutno bitno” da se lideri dogovore oko ustavnih i izbornih reformi u Bosni i Hercegovini, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima entiteta RS.

Poslanici u Narodnoj skupštini entiteta RS 10. februara glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta entiteta RS.

Portparol EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja “neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine”.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related