Bosanska munara na američkom tlu niče iz sloge

Date:

Prva munara u saveznoj državi Iowa (SAD) poprima svoj oblik, a planirano je da sa 40-ak metara visine bude najviša u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike. Zakoni te sjevernoameričke savezne države dozvoljavaju i veće visine, ali džematlije džemata “Bošnjak” ističu da im to nije najvažnije, te da su se za tu visinu odlučili po preporuci majstora koji rukovodi izgradnjom.

– U visinu možemo graditi koliko god želimo jer se dozvole za visinu objekta dobijaju na osnovu kvadrature prostora na kojem se gradi, a naša vakufska parcela ima nešto više od 12 hektara. Nadležne institucije su nam to potvrdile, ali za visinu od 40 metara smo se odlučili po preporuci majstora, i to radi proporcija glavnog objekta Islamskog kulturnog centra koji gradimo – navodi džematlija Elvedin Sivac.

Izgradnju munare nadzire majstor Safet Tabaković koji navodi da munaru ne gradi on nego njegov učitelj Zuhdija Imamović koji živi u Bihaću, čime ističe veliko poštovanje prema svome mentoru.

Islamski kulturni centar (IKC) Bošnjak u blizini grada Des Moines, u ulici jedinstvenog naziva Bosniak lane, izrasta u multifunkcionalni centar koji objedinjuje moderno i tradicionalno.

Pored prostora za namaz na 550 kvadratnih metara, vizionari koji su inicijativu za gradnju pokrenuli 2003. godine, na ukupno 1300 kvadratnih metara korisnog prostora u projekat su ugradili multifunkcionalnu svečanu salu, učionice za mekteb, kafeteriju, mokre čvorove na obje etaže, te čak i terasu sa pogledom na fudbalski stadion “Ibrahim Salić”, koji je takođe u izgradnji u okviru istog projekta. Etaža džamijskog prostora će sadržavati biblioteku i kancelariju za imama. Po uzoru na tradiciju gradnje bosanskih džamija, ova džamija će imati i mahfil za žene.

Sve to bi ostalo samo zamisao da nije sloge, navodi naš sagovornik.

– Najvažnije nam je to što se džamija gradi u slozi, uz veliku podršku Bošnjaka iz cijelog svijeta, na šta smo naročito ponosni – ističe Sivac.

Izradnja IKC je počela 2004. godine, a građevinske dozvole za džamiju i munaru dobili su u standardnom vremenskom periodu od 3-4 sedmice.

Kupola prečnika 12 metara već je pokrivena metalom bakrene boje, a krasi ju veliki alem sa tri jabuke, mjesecom i zvijezdom. Džamija je zidana blokovima zalivenim betonom, a obložena je fasadnom ciglom na kojoj su kaligrafski ispisana imena Allah i Muhammed a.s.

Imam u ovom džematu od 450 porodica, većinom Bošnjaka ali i sa Bliskog Istoka, od 2005. godine je hafiz Nermin Spahić. Govoreći o aktivizmu džemata, hafiz navodi da su za svoj ambiciozni projekat prvi vakuf kupili 2008. godine.

– Već naredne godine na njemu smo uspostavili mezarje, prvo u gradu Des Moines. Ubrzo je izgrađen i mesdžid sa modernom gasulhanom a u mezarju se ukopavaju muslimani iz cijelog svijeta jer se radi o prvom muslimanskom mezarju u ovom području – pojašnjava hafiz Spahić.

Nišani za mezarove se dostavljaju iz Podorašca kod Konjica.

– U mesdžidu redovno obavljamo dnevne namaze kao i džuma-namaz, a aktivan je i mekteb. U Školi Kur’ana imamo 40-ak polaznika koji pohađaju kurseve za početnike, kiraet, programe tedžvida i hifza. Polaznici Škole svake godine prouče hatmu vakifima džamije. Svakog petka se u mesdžidu održava zikr po nakšibendijskom usulu, te tevhid šehidima BiH svakog mjeseca – navodi hafiz Spahić.

Dodaje da održavaju praksu redovnih obilazaka bolesnika u džematu, a jednom sedmično se održavaju sastanci Interfaith Alliance za međureligijski dijalog. U Parlamentu države Iowa hafiz Spahić jednom godišnje uči zajedničku dovu.

(S.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related