Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka traže pomoć za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu

Date:

Predstavnici organizacija Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka koji žive u državama Europe, SAD i Kanade traže od međunarodnih zvaničnika pomoć u povodu ‘dramatičnih vijesti o širenju virusa korona u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su nastanjeni većinskim bošnjačkim stanovništvom’.

Kako navode u saopćenju za javnost, u posljednje dvije sedmice eskalirao je broj oboljelih od COVID-a 19 u sandžačkim gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su u državnim granicama Republike Srbije.

– Alarmantno je stanje, jer se iz dana u dan, rasplamsava i povećava broj oboljelih. Nažalost, smrtnost je velika, u odnosu na populaciju stanovništva. Dosad u dva grada (Novi Pazar i Tutin) između 20. i 30. juna zabilježeno je 114 smrtnih slučajeva, samo kod Bošnjaka. Umrla su tri i četiri člana iz jedne porodice. Među umrlima je znatan broj i mlađih osoba. Računa se da je spomenuti broj smrtnih slučajeva mnogo veći, jer još nema ažurne evidencije – navodi se.

Uime humanosti, uime svih oboljelih pozivaju međunarodne zvaničnike i zahtijevaju od njih ‘da putem vaših vlada i ambasada hitno uputite medicinsku i liječničku pomoć u gradove Novi Pazar, Tutin, Sjenicu…’

– Ujedno da pošaljete komisiju koja će utvrditi odnos rukovodstva Srbije prema građanima u spomenutim gradovima. Također, da posebno utječete na rukovodstvo Srbije da prihvati pomoć medicinskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Turske i drugih država koje ponude pomoć – ističe se.

Pismo je upućeno zvaničnicima UN, State Departmenta SAD, EU, Europskog parlamenta, vladama Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Austrije, Švicarske, Belgije, Italije.

Potpisuju ga predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije – SAD Muharem Purišić, direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada Emir Ramić,  portparol BANA (SAD) Mersim Ziljkić, direktor – gl. urednik Bosniaks/Bosnjaci.Net Esad Krcić, predsjednik Islamske zajednice&Kulturnog centra Plav/Gusinje u New Zorku Smajle Srdanović, predsjednik Udruženja “Sandžak Bosna” (Austrija) Mithat Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) – Francuska Šefadil Ličina, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ)- Njemačka Dževad Skenderović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD)-Holandije Sinan Kurtanović, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF)-Švedska Elvir Bajrak, predsjednik HO “Sandžak” (Danska) Ibiš Rešović.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related