Bošnjaci S. Makedonije drugi ramazan provode u okolnostima restrikcija zbog pandemije

Date:

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji žive uglavnom u tri oblasti, odnosno u gradovima Skoplje, Veles i Prilep i njihovoj okolini. U Prilepskom kraju postoji nekoliko sela gdje su Bošnjaci većina ili čine znatan udio stanovništva. To su sela Lažani, Žitoše, Desovo. U okolini Velesa je najveće bošnjačko selo Orizare, zatim Crkvine, Vodovrat te novi džemat Gradsko između Prilepa i Skoplja.

Od 2007. godine Bošnjaci u Skoplju imaju svoj džemat i džamiju

Bošnjaci u okolini Skoplja u selima Ljuboš, Zelenikovo, Ljubin, Konjare, Čiflik, Čojlije imaju svoje džamije i imame, ali tek od 2007. godine su dobili svoj džemat u starom djelu Skoplja, u općini Čair. Ranije su bili članovi drugih džemata ili su posjećivali džemate izvan grada u mjestima gdje žive Bošnjaci.

– Nakon pokretanja ideje da se formira džemat Bošnjaka u gradskom području  počela je obnova već postojeće, ali ruinirane Hatundžik džamije. Uz pomoć Islamske zajednice Makedonije i tadašnjeg reisa Arif Eminija dogovorena je obnova Hatundžuk džamije i formiranje džemata u kojem bi hutbe i druge aktivnosti bili na bosanskom jeziku. U proteklom periodu ovaj džemat se razvio tako da je na džuma-namazu i na bajramima džamija postala mala da primi sve vjernike – kaže Dževad ef. Hot, imam i hatib Hatundžik džamije.

Naš sagovornik je rođen 1971. godine u Skoplju gdje je završio Gazi Isa-begovu medresu na makedonskom i albanskom jeziku. Započeo je studiranje na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, ali je zbog ratnih okolnosti studiranje nastavio u Medini. Hot je predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Sjevernu Makedoniju. Radio je na mnogim prijevodima sa arapskog na bosanski i makedonski jezik i kao profesor tefsira u Medresi. Oženjen je i otac troje djece.

U ovom džematu se odvija mektebska nastava na bosanskom jeziku, a vrlo je aktivan i ženski dio džemata. Pokrenute su razne humanitarne akcije, ali i obilježavanje datuma iz oblasti kulture i obrazovanja koji su vezani za Bošnjake.

Nažalost, muslimani Sjeverne Makedonije već drugi ramazan provode u okolnostima pandemije pa se u džamijama ne održavaju teravije, odnosno noćni namazi.

– Ove godine muslimani u Sjevernoj Makedoniji ramazan su dočekali uz pooštrene mjere u borbi protiv Covid-19 pandemije, te je na cijeloj teritoriji države uveden policijski čas od 20.00 do 5.00 sati, zbog čega vjernici ne mogu obavljati teraviju niti sabah u džamijama. Također je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, pa se iftari organizuju kod kuće i u porodičnoj atmosferi. U mnogima džamijama se vazi-nasihati održavaju poslije podne-namaza ili online, a takva je praksa i sa mektebom – zaključuje ef. Hot.

dževad hot.jpg - Bošnjaci S. Makedonije drugi ramazan provode u okolnostima restrikcija zbog pandemije

Podrška Rijaseta IZ u BiH džematima i udruženjima makedonskih Bošnjaka

Početkom februara tekuće godine u posjeti Bošnjacima S. Makedonije bila je delegacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH predvođena Razimom Čolićem, direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu.  

Ova posjeta je dio stalnih napora Rijaseta da podrži rad bošnjačkih džemata u Makedoniji. 

Bošnjaci u Makedoniji imaju jako organizovan civilni sektor koji je posebno aktivan tokom ramazana. Nažalost, okolnosti pandemije ne dopuštaju organizaciju kulturnih programa, a potreba za humanitarnim aktivnostima je povećana.

– Ovaj ramazan dočekujemo ponovo u stanju pandemije i policijskog časa. Restrikcije su nastale zbog trećeg vala pandemije, zbog kojeg se veliki broj naših sugrađana inficirao i preselio na ahiret. Ali ova zdravstvena kriza je podjednako i ekonomska kriza. Zbog brojnih restrikcija, biznisi su se zatvorili ili prestali da rade, tako da je velik broj ljudi koji su ostali bez prihoda. U toku ovog ramazana, trudimo se da pomognemo što više našim sugrađanima. Legis ima kontakte 120 porodica u Skoplju, kojima kontinuirano dijelimo humanitarnu pomoć. U toku ramazana dijelimo iftare socijalno ugroženim građanima, izbjeglicama kao i pakete sa osnovnim prehrambenim proizvodima. Svaki dan je sve više porodica koje su u potrebi , a sa druge strane svakodnevno primamo donacije u našem udruženju, ali jednostavno borba sa posljedicama pandemije je mnogo veća od naših kapaciteta. Potrebna je intervencija države, vjerskih zajednica i svih humanitarnih organizacija – izjavila je za Preporod.info Mersiha Smailović iz Udruženja Legis.

Bošnjački imami, odnosno džemati u Makedoniji već godinama imaju međusobnu koordinaciju i direktnu komunikaciju sa nadležnim upravama i uredima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Prije mjeseca ramazana posjetio nas je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Azra Efendić Eminović, stručna saradnica za Islamske zajednice u zemljama u okruženju. Mi Bošnjaci uvijek se posebno obradujemo kada nas posjete predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Sa ef. Čolićem razgovarali smo o izazovima koje imamo u Makedoniji i načinima kako da nam Rijaset pomogne. S obzirom da smo i u popisnoj godini, ef. Čolić je prenio svoje iskustvo o popisu koji je održan u Bosni 2013. godine i dao nam korisne smjernice ka uspješnoj realizaciji popisa. Ef. Čolić i njegov tim su pomogli da Rijaset finansijski podrži naše projekte vezane za popis stanovništva 2021. godine. Njegova posjeta bošnjačkim organizacijama i džematima odigrala je ključnu ulogu u ujedinjenju svih bošnjačkih faktora i predstavnika u Makedoniji u okviru kampanje uoči popisa. Jedinstvo uvijek rađa isključivo samo uspjehe – dodaje Smailović. 

– Također, pokrenuta je inicijativa od strane džematskog odbora Hatundžuk džamije za vraćanje prostora oko džamije u vakuf koji je nekada pripadao džamiji. Za taj cilj skupljaju se novčana sredstva za kupovinu tog zemljišta. Do sada je od lokalnih donacija skupljena polovina sredstava, a svakako da je dijaspora dobrodošla da se upiše u vakife ovog projekta, posebno sada u ramazanu kada se svaki sevap udvostručuje – poručuje na kraju razgovora Smailović.

(Sanadin Voloder/Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related