Bošnjaci u Srebrenici s radošću dočekali Ramazanski bajram

0
156

Bošnjaci u Srebrenici su ispratili ramazan i s radošću dočekali Bajram. Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Bajram namaz je osim u gradu Srebrenici, klanjan i na području ove opštine u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Zbog pandemije korona virusa bajram-namaz je klanjan na manje mjesta na području opštine Srebrenica nego što je to bilo u prethodnim godinama.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.

– Bez obzira na sve svaki puta je isti osjećaj. Neizmjerna je zahvalnost dragom Bogu. Poseban osjećaj je što smo i ovaj Bajram u našoj Srebrenici. Molim dragog Boga da tako bude do kijametskog dana. Molimo ga da to uvijek bude u zdravlju, rahatluku, bez ikakvih tenzija, problema, da u ovoj našoj lijepoj Srebrenici, našoj lijepoj državi Bosni i Hercegovini živimo kao što mi to znamo dostojanstveno i poštujući jedni druge. To je uvijek molba dragom Bogu za svaki blagdan – rekao je Damir ef. Peštalić.

Prema riječima Damir ef. Peštalića blagdani su dani koji zbližavaju ljude.

– Blagdan jeste u stvari dani kada treba da zbližavaju ljude, da se s prijateljima, komšijama osjeti ta radost i da nas povezuju. Jeste malo specifično i teško, ali vjerniku nikada ne treba biti bezizlazna situacija. Vjernik uvijek nađe izlaz i uvijek je zadovoljan s onim što je dragi Allah dž. š. odredio – istakao je Damir ef. Peštalić.

Hariz Alić kaže da mu je drago da se i ovaj Bajram mogao s radošću dočekati u Srebrenici uprkos pandemiji korona virusa i određenim ograničenjima.

– Bajram je radost svim muslimanima svijeta, tako i nas u Bosni i Hercegovini, pogotovo nama u Srebrenici. Drago nam je da možemo da obavimo bajram-namaz, da nas nije spriječila pandemija i korona. Ujedno, svima čestitam Bajram sa tradicionalnom čestitkom Bajram Šerif Mubarek Olsun – rekao je Alić.

(Anadolija)