Bošnjačka dijaspora sakuplja donacije za obnovu džamije Klek

Date:

Bošnjačka zajednica u Kraljevini Danskoj organizirana je putem udruženja, medija, džemata i humanitarnih organizacija koji koriste svaku priliku za pomaganje Bosni i Hercegovini. Da je ova konstatacija tačna svjedoči i primjer BH Radija Odense i HO Bošnjaka Most-Bro koji su sakupili izuzetno značajna sredstva za obnovu stare kamene džamije u selu Klek kod Prozora.

Dugogodišnji voditelj BH Radija Odense i aktivista Mensur Graca pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za obnovu džamije koja je porušena u proteklom ratu. Kako kaže, na ideju je došao sasvim slučajno nakon što je na društvenim mrežama pronašao autentičnu fotografiju stare džamije u Kleku.

– Sredinom januara ove godine sasvim slučajno na društvenim mrežama pronađem fotografiju Armina Medina sa naslovom Klečka džamija. Fotografija je pokazivala ostatke stare kamene džamije u selu Klek, a uz istu je išao tekst koji ništa nije govorio, osim mjesta gdje se nalaze ostaci. Pošto sam osjetljiv na ove naše stare džamije, pokušavam saznati nešto više o istoj. Mislio sam da je slika iz rata i da je džamija obnovljena, ali sam to htio provjeriti. Kontaktirao sam historičara Mesuda Heru, koji je inače iz tog kraja, i saznao da je ta slika, nažalost, slika današnjeg stanja u kojem se nalazi džamija na Kleku. Saznajem od Mesuda Here da se nekoliko puta pokušavalo organizovati obnavljanje džamije, ali svaki put bez uspjeha. Meni je to bio znak da sam upravo dobio novi zadatak. Već sutradan sam na facebook grupi BH Radio Odense napravio malu anketu gdje sam pitao slušaoce radija dali bi podržali akciju oko obnove džamije Klek? Pošto su odgovori bili pozitivni, pokrećem akciju prikupljanja sredstava. U akciju se uključuje i HO Bošnjaka Danske Most-Bro sa kojom inače radimo gotovo sve akcije ovog tipa. Cilj nam je bio prikupiti što više sredstava i na taj način pokazati da smo krajnje ozbiljni u namjeri da pomognemo obnovu džamije na Kleku – ističe Graca u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Akcija je naišla na oduševljenje bh. građana u Danskoj, ali i u drugim zemljama. Ono što posebno ističe je da nisu željeli tražiti pomoć od stranih donatora, već isključivo od Bošnjaka u domovini i dijaspori.

– Odziv na akciju u Danskoj je bio odličan te smo u roku od dvije sedmice na računu imali 5000 KM. Informacija o pokretanju akcije u Danskoj se brzo širila tako da je stigla i do naših ljudi koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobijamo informaciju da se i oni uključuju u akciju i da su već počeli sa prikupljanjem novčanih sredstava. Mjesec dana kasnije stupamo u kontakt sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, odnosno glavnim imamom medžlisa Prozor Safetom Pozderom sa ciljem da izvjestimo o akciji te da u projekat uključimo i Islamsku zajednicu. Bez Islamske zajednice nismo htjeli poduzimati nikakve konkretne poteze osim sakupljanja sredstava. Naravno, Safet Pozder je već imao informaciju o akciji i obavijestio nas da će IZ uraditi sve što je u njenoj moći da se projekat obnove privede kraju. Moram naglasiti da sam dobio nekoliko prijedloga da kontaktiramo Tursku agenciju za suradnju i koordinaciju TIKA i da tamo zatražimo pomoć. Ja sam to odbio jer smatram da Bošnjaci imaju snage da ovaj projekat izguraju do kraja sami. Ako su mještani Kleka te daleke 1875. godine u vrijeme siromaštva i kuge uspjeli izgraditi džamiju, onda i mi u današnjem vremenu moramo smoći snage da tu džamiju obnovimo u izvornom obliku. Moramo konačno početi da se oslanjamo sami na sebe – naglašava Graca.

Da je akcija uspjela te da je do cilja ostalo veoma malo svjedoči i izuzetno značajan iznos koji je sakupljen u svega nekoliko mjeseci. Naime, za početne radove potrebno je 50.000 KM, a BH Radio Odense sa svojim prijateljima je već skupio preko 43.000 KM.

– Stanje nakon svega tri mjeseca je takvo da smo mi od potrebnih 50.000 BAM za početak radova prikupili već 43,538,00 KM. Zbog sudbine ove džamije, dodatan značaj ima cjelokupna akcija. Naime, džamiju su srušili (zapalili) pripadnici HVO-a 1993. godine i pri tom u selu Klek ubili 14 civila, a kompletno selo zapalili. Džamija je napravljena daleke 1875. godine i građena je od kamena dok joj je munara bila od drveta. U selu danas stalno živi tridesetak osoba, mada su gotovo sve kuće obnovljene. Veliki broj mještana dolazi u selo gdje obrađuju zemljište i održavaju svoja imanja. Svi oni koji žele biti dio projekta obnove džamije na Kleku mogu donirati na račune predviđene za tu namjenu sa obaveznom naznakom ‘Džamija Klek’. Nadamo se da ćemo ubrzo akciju privesti kraju i stanovnicima ovog sela izmamiti osmijeh na lice – konstatira na kraju Graca.

Uplate u BiH:

Medžlis islamske zajednice Prozor
Kralja Tomislava 13
88440 Prozor
Broj 1604105500005745
Vakufska banka Sarajevo, filijala Bugojno
Svrha doznake: Džamija Klek
Uplate iz inostranstva:
Medzlis I.Z-Prozor
Kralja Tomislava 13
Prozor 88440
Bosnia – Hercegovina
IBAN BA 391605020000005207
S.W.I.F.T. CODE VAKUBA 22
OBAVEZNA NAZNAKA : Džamija Klek

(Anadolija) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related