Bratić nakon sjednice NSRS: Neprihvatljiva insinuacija o “muslimanskom nacionalizmu”

Date:

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u NSRS Senad Bratić naglasio je kako je neprihvatljiva insinuacija o “muslimanskom nacionalizmu” koju je na jučerašnjoj sjednici NSRS spominjao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

– Meni je žao što je još jedna sjednica ušla u slijepu ulicu i sa kojom građani nemaju koristi. Naprotiv, već dugo je ovo primjer jeftinog politikanstva i izlazak iz okvira nadležnosti organa te udar na ustavno-pravni poredak države. Igrokazi koje smo jučer imali na dnevnom redu i sve što je rečeno bih volio što prije zaboraviti – prokomentarisao nam je Bratić jučerašnju sjednicu NSRS.

Podsjetio je da od izbora imamo pokušaj kočenja rada institucija države Bosne i Hercegovine, ali i institucija entiteta FBiH.

– Jedno su priče, a drugo su činjenice, dovoljno je kazati da je budžet KS veći od budžeta entiteta RS. Da bi životne teme došle na dnevni red, važno je da se prestanemo baviti politikanstvom – naglasio je.

Obraćanje Dragana Čovića na sjednici NSRS je sramotno, dodao je Bratić.

– S obzirom na tragediju koju su doživjeli Bošnjaci, tako i Hrvati u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, njegovo obraćanje je sramotno. Podsjetimo da je na prostoru grada Prijedora u jednom danu ubijeno 68 Hrvata na najsvirepiji način. Od 145.000 Hrvata koji su živjeli na prostoru entiteta RS, sada živi negdje oko 15.000, a onda predsjednik najjače hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini sa govornice ne spomene ovakvo stradanje. On, kao ni njegov kolega iz SNSD-a, nisu učinili ništa da se popravi položaj njihovih naroda – rekao nam je Bratić.

Dodao je da se ne govori o diskriminaciji Hrvata i Bošnjaka na prostoru entiteta RS.

– Ne pričamo o stvarnim problemima, o problemu izučavanja nacionalne grupe predmeta, o problemu zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, a s druge strane pokrenuto je pitanje legitimnog izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. Sve ono što iznose, govori da nemaju ista mjerila, da nemaju iste aršine, da jedno pričaju a drugo rade. Za najviši zakonodavni organ jednog entiteta, jučerašnja sjednica je bila sramota – istaknuo je.

Bratić se osvrnuo i na to da je lider DNS-a Nenad Nešić na jučerašnjoj sjednici kazao kako su se u Bosni i Hercegovini prvo čula kršćanska zvona, pa onda ezan.

– On je pokušavao da se ponaša kao opozicija a dobio je instrukcije od pozicije. Međutim, mene je povrijedilo što je Milorad Dodik iznio izmišljotine da se među Bošnjacima budi “muslimanski nacionalizam”. Neprihvatljiva je ta insinuacija o “muslimanskom nacionalizmu”, ona je dovela do zločina nad Bošnjacima i zločina na prostorima gdje nije bilo sukoba. Mislim da je suvišno pričati koliko je to opasno i to nam u ovom momentu ne treba. Mislim da NSRS šalje ružnu poruku, posebno Bošnjacima na prostoru entiteta – upozorio je Bratić.

On je pozvao Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na odgovorno obavljanje poslova.

– Krajnje je vrijeme, ako žele opravdati pozicije na kojiam rade, da se prihvate posla, jer bojim se da može biti kasno i teško za popraviti stanje, jer ovdje nije na djelu samo priča, nego i konkretna djela koja su udar na ustavno-pravni poredak države – poručio je Senad Bratić, zastupnik u NSRS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related