Bratunac: Izgradnja kuća za 23 povratničke porodice u Bratuncu i Milićima

Date:

Izgradnjom i rekonstrukcijom stambenih objekata ostvaruje se minimum uslova za povratak raseljenih i izbjeglih osoba na prijeratna mjesta boravka. Tako su 23 povratničke porodice, kao i porodice u stanju potrebe iz opština Bratunac i Milići potpisale ugovore o izgradnji ili rekonstrukciji stambenih objekata sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i načelnicima ovih opština, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Poseban je osjećaj kada rješavate trajno stambeno pitanje. Potpisivanjem ugovora sam dobio i novu nadu za boljim životom ovdje u Bratuncu. Time sam ovjerio svoje opredjeljenje da sa svojom djecom gradimo budućnost koja će biti ljepša od naše prošlosti. Okrećemo se novim izazovima i rješavanju novih životnih pitanja-, kazao je jedan od potpisnika današnjeg ugovora Kasim Mehmedović.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, a korisnici su odabrani putem javnog poziva i na osnovu preporuka lokalnih zajednica.

-Dio korisnika projekta Saudijski fond za razvoj će dobiti stambene jedinice po sistemu ključ u ruke, jer je projekat tako postavljen, dok će drugi dio korisnika dobiti građevinski materijal kako bi dovršili svoje kuće. Porodicama koje su slabijeg imovinskog stanja treba pomoći oko ugradnje materijala kako bi što prije završili sa radovima. Nakon što su riješili stambeno pitanje, potrebno je da prate i druge naše javne pozive za održivi povratak i na taj način bi im naša podrška olakšala život u njihovim mjestima življenja-, istakao je ministar Ramić

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je oko 760.000 konvertibilnih maraka (KM).

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related