Bratunac – Sjeme za one kojima je najpotrebnije

Date:

U Medžlisu Islamske zajednice Bratunac (MIZ) uručeno je 22 paketa sjemena za najugroženije porodice čime im je olakšana proljetna sjetva. Nabavku je osigurao Humanitarni Fond Atlanta (HFA) iz džemata Zajednice Bošnjaka Džordžije (SAD).

Pakete je uručio glavni imam Elvir-ef. Hodžić koji je za Preporod.info rekao da je u dogovoru sa predsjednikom Fonda Cvrk Fadilom odlučeno da se nabavi sjeme kao znatno korisnija donacija od prehrambenih paketa.

Dvadeset dvije porodice dobile su:

– 10 kg sjemenskog krompira
– 1 kg luka
 -2 kg kukuruza domaćeg
– 5 kg kukuruza hibrid
 -25 kg đubriva
 -1 pakovanje graška
– 1 pakovanje mahuna
– pakovanja drugih sjemena (mrkva, peršun, prasa, rotkva, kupus, krastavice, tikvice, patlidžan)

Slične akcije Fond je ovog proljeća realizirao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Veliki je niz organizovanih akcija u Hadžićima, Bratuncu, Srebrenici, Sarajevu, Bužimu i drugim gradovima: uručena su invalidska kolica, novčane donacije, koke nosilje, prehrambeni paketi za građane BiH ali i za migrante u Hadžićima.

– Idućeg mjeseca, tačnije 9. maja Humanitarni Fond Atlanta navršava punih 10. godina rada kroz naš džemat Zajednicu Bošnjaka Džordžije. Za to vrijeme Fond nikada nije prestajao sa radom. Fond trenutno broji 620 članova iz 23 države Sjeverne Amerike. Do sada HFA je pružio pomoć za 1007 porodica u BiH, stipendira trenutno 71 učenika i studenta, dok je 8 studenata završilo svoje školovanje kao naši stipendisti. Za 10 godina rada u vidu donacija i stipendija, HFA je ukupno donirao oko 1,750.000 KM – navedeno je na Facebook stranici Fonda.

(ss/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related