Brazil: Džamije u Rio de Janeiru nakon četiri mjeseca ponovo otvorene za vjernike

Date:

Džamije u gradu Rio de Janeiru, u Brazilu, koje su bile zatvorene četiri mjeseca zbog mjera uvedenih u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa (COVID-19), ponovo su otvorene za  namaze.

Nakon ublažavanja određenih restriktivnih mjera, brazilske vlasti su odlučile da se mogu otvoriti i bogomolje, uključujući i džamije.

Kako prenosi Anadolija, muslimani u četvrti Morro do Borel s velikim oduševljenjem su dočekali ovu odluku pa su posjetili džamije i klanjali namaz,  noseći zaštitine maske i poštujući druge preporuke.

U Brazilu, drugoj najpogođenijoj zemlji svijeta nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD), proteklog dana preminule su 1.054 osobe, čime se broj smrtnih slučajeva u toj državi popeo na 113.358, saopćeno je iz Ministarstvo zdravstva.

Broj zaraženih i dalje raste u najvećoj državi Južne Amerike, a prethodnog dana registrovano je 30.355 novih slučajeva. Iz Ministarstva zdravstva Brazila navode da je ukupan broj oboljelih od COVID-19 premašio 3,5 miliona, a oporavilo se više od dva miliona ljudi.

Brazil sa više od 211 miliona stanovnika smatra se epicentrom pandemije COVID-19 u Latinskoj Americi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related