Briga o ranjivim kategorijama je najbolje svjedočanstvo ljudskosti

Date:

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević sa saradnicima danas je u okviru bajramskih aktivnosti posjetio Sigurnu kuću za smještaj i podršku žrtvama nasilja u porodici ”Medica” Zenica, gdje je sa direktoricom ove ustanove dr. Sabihom Husić razgovarao o problemima sa kojima se ova ustanova susreće u svom radu.

Nakon kraćeg programa kojeg su pripremila djeca, korisnici usluga “Medice”, muftija Dizdarević je uručio bajramske paketiće za 22 štićenika Sigurne kuće.

– Danas smo u ime Muftijstva zeničkog i Islamske zajednice (IZ) željeli da posjetimo jednu, rekao bih jako važnu instituciju u našem gradu, našem muftijstvu i našoj državi BiH. Radi  se o “Medici” Zenica, instituciji koja, između ostalog, nadzire, brine i pomaže djeci, ženama i porodicama u kojima se dešava jedan krupan problem, a radi se o nasilju u porodici. Današnjom posjetom željeli smo prije svega skrenuti pažnju na ovaj problem na jednoj, a na drugoj strani i zahvaliti ovoj instituciji, direktorici i cjelokupnom osoblju “Medice” na činjenici da rade vrlo značajan i vrijedan posao za naše društvo – kazao je muftija Dizdarević.

On je podsjetio da su predstavnici Islamske zajednice ovaj bajram posjetili joše neke važne institucije, a sve s ciljem da se skrene pažnja na važnost brige o ovim kategorijama.

– Držim da je briga o ovim kategorijama, o ranjivim kategorijama, ustvari najbolje svjedočanstvo naše ljudskosti, našeg civilizacijskog i kulturnog dosega –  istakao je muftija Dizdarević, prenosi Muftijstvo zeničko.

Direktorica Husić u svom obraćanju, između ostalog, zahvalila je muftiji Dizdareviću na posjeti, i što je razgovarao sa korisnicama i sa djecom i uručio im bajramske pakatiće.

– Želim da naglasim da Rijaset IZ u BiH tradicionalno dodjeljuje kurbansko meso za našu Sigurnu kuću, to je posebno važno u momentu kada znamo da, nažalost, do danas, finansijski nisu obezbjeđene Sigurne kuće, i da država nije preuzela potpunu odgovornost, shodno međunarodnim konvencijama. Stoga velika hvala muftiji, i velika hvala Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Jedan od naših prijatelja je i Midhat Kasap koji već pet godina sa svojom prijateljicom za svaki bajram i novu godinu obraduje našu djecu sa paketićima, slatkišima, tortom – kazala je dr. Husić.

Dodala je da su ovakve posjete izuzetno važne zbog toga da se pošalje poruka da se nasilje ne toleriše i da su svi udruženi u aktivnostima da se prevenira nasilje u porodici i zajednici koje posebno došlo do izražaja u periodu pandemije, jer je evidentno da je došlo do povećanog broja prijavljenih slučajeva nasilja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related