Brisel – Globalni odgovor Evropske unije u borbi protiv pandemije

Date:

Evropska komisija i visoki predstavnik danas su predstavili planove za snažan ciljani odgovor EU-a za podršku naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Zajedničkim djelovanjem EU-a prvenstveno će se nastojati odgovoriti na trenutačnu zdravstvenu krizu i posljedične humanitarne potrebe, ojačati zdravstveni sistem kao i sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije partnerskih zemalja, kao i njihovi istraživački kapaciteti i pripravnost za suočavanje s pandemijom te ublažiti socioekonomske posljedice krize.

Kao oslonac tim mjerama Unija će partnerskim zemljama osigurati finansijsku podršku u iznosu od preko 15,6 milijardi eura iz postojećih sredstava za vanjsko djelovanje.

U saradnji s partnerskim zemljama vodimo računa o tome da se značajna finansijska sredstva EU-a koja su već dodijeljena usmjere na ublažavanje posljedica pandemije u tim zemljama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ističe da “virus ne poznaje granice”.

– Ovakav globalni izazov zahtijeva snažnu međunarodnu saradnju. Evropska unija neumorno radi na suzbijanju pandemije. Znamo da samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti širenje koronavirusa u svijetu. Stoga će Unija sazvati virtualnu donatorsku konferenciju kako bi mobilizirala potrebna sredstva i podržala Svjetsku zdravstvenu organizaciju pri pružanju pomoći najugroženijim zemljama – kazala je Ursula von der Leyen.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell je dodao da se “na pandemiju koronavirusa mora odgovoriti ujedinjenim, globalnim djelovanjem”.

– Evropska unija i njezine države članice daju svoj doprinos suzbijanju aktualne zdravstvene krize i njezinih teških posljedica, u Uniji i u inostranstvu. Dok činimo sve kako bismo pomogli svojim građanima, moramo pružiti pomoć i našim partnerima u najbližem susjedstvu i šire kako bismo ublažili negativne posljedice na njihove izvore prihoda, stabilnost i sigurnost. Njihovi problemi su i naši problemi. Ovo je globalna borba i pobijedit ćemo ili izgubiti zajedno. Samo saradnjom, zajedničkim djelovanjem na međunarodnom nivou i multilateralnim rješenjima možemo napredovati prema istinskoj zajedničkoj budućnosti – kazao je Borrell.

Komesarka za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen pojašnjava da “nismo sigurni sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta”.

– Iz toga proizlazi potreba za međunarodnom saradnjom i partnerstvima. Moramo sarađivati kako bismo prevladali zajedničke izazove – kazala je Urpilainen.

Dodala je da “Evropska komisija danas ide korak dalje i pokreće snažan globalni odgovor kroz paket od preko 15,6 milijardi eura za zajedničko djelovanje s partnerskim zemljama, posebno u Africi, za sigurniju budućnost svakoga od nas”.

– U okviru našeg globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, više od 3,8 milijardi eura predviđenih sredstava za zapadni Balkan i naše neposredno istočno i južno susjedstvo preusmjeravamo u rješavanje njihovih sadašnjih stvarnih potreba, a to su hitan odgovor na zdravstvenu krizu, jačanje zdravstvenih sistema i ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije. Dijelimo isti kontinent i samo zajedno možemo uspjeti – kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorava da se “suočavamo s potencijalno najvećom humanitarnom krizom zadnjih decenija”.

– Vjerovatno je da će posljedice pandemije koronavirusa na najugroženije zemlje, migrante i najugroženije grupe biti veoma teške. To se posebno odnosi na izbjegličke kampove i kampove za interno raseljene osobe, koje borave u skučenim i često nehigijenskim uvjetima. Stoga moramo odlučno odgovoriti na ovu javnozdravstvenu krizu, omogućiti humanitarnim akterima da i dalje pružaju pomoć i spašavaju živote te podržati promet i logistiku za ključne humanitarne operacije – kazao je Lenarčič, saopćeno je iz EU-a.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related