Britanija: 90-godišnjakinja prva primila Pfizerovu vakcinu

Velika Britanija je počela s upotrebom Pfizerove i BioNTechove vakcine protiv koronavirusa nakon što je postala prva država na svijetu koja je odobrila ovu vakcinu za široku upotrebu,

Margaret Keenan, 90-godišnjakinja koja ima četvoro unučadi, postala je prva osoba na svijetu koja je primila vakcinu u sklopu programa vakcinacije protiv koronavirusa.

Keenan je primila vakcinu jutros u 6.30 sati u Univerzitetskoj bolnici u gradu Coventry, a medicinska sestra May Parsons joj je dala vakcinu, javlja Sky News.

Rekla je da je biti prva osoba koja je primila vakcinu velika “privilegija” i “najbolji uranjeni poklon za rođendan”, jer bi to značilo da može provesti vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima u Novoj godini “nakon što sam veći dio godine bila sama”.

Zahvalila je osoblju britanskog zdravstvenog sistema NHS na pažnji koju su joj pridavali.

Vakcine, koje se distribuiraju u 50 centara za vakcinaciju širom zemlje, namijenjene su prvenstveno osobama u staračkim domovima, zaposlenima u staračkim domovima, starijim od 80 godina i zdravstvenim radnicima.

Zbog poteškoća u skladištenju vakcina, prioritetne grupe vakcinu će primiti u bolnicama, na osnovu termina. 

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je u prvoj fazi 800 hiljada vakcina protiv COVID-19 podijeljeno centrima za vakcinaciju i izrazio nadu da će do kraja ove godine biti isporučena dva miliona vakcina.

Velika Britanija je početkom novembra odobrila vakcinu za široku upotrebu.

(Preporod.info)