Brod s Rohinja izbjeglicama nasukao se kod indonezijske obale

Date:

Brod koji je prevozio brojne Rohinja izbjeglice među kojima su žene i djeca napukao je i nasukan je u vodama kod obala pokrajine Aceh, na indonezijskom otoku Sumatra, saopštile su lokalne vlasti i humanitarne grupe u ponedjeljak.

Rohinja izbjeglice iz Mijanmara godinama plove u zemlje kao što su Malezija, Tajland i Indonezija između novembra i aprila kada je more mirno.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštila je u ponedjeljak da je brodica koja je prevozila Rohinje uočena u nedjelju u vodama kod mjesta Bireuen u Acehu i da sarađuje s lokalnim vlastima na spašavanju grupe.

U brodici se nalazilo oko 70 izbjeglica, saopštio je indonezijski ogranak Amnesty International, pozivajući se na lokalne vlasti. Badruddin Jusuf, predsjednik lokalne ribarske zajednice, procijenio je broj ljudi u brodici na 120 i kazao je da im je ponuđena hrana.

Amnesty je saopštio da su ribari apelovali na lokalne vlasti da spasu blokirane Rohinje s mora.

Treba postojati zajednička odgovornost između regionalnih zemalja da provode operacije potrage i spašavanja kako bi izbjeglice mogle izbjeći opasnost na moru – izjavio je izvršni direktor Amnesty International za Indoneziju Usman Hamid, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related