Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji porastao na 96

Date:

Broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sloveniji po zadnjim je službenim podacima porastao na 96, priopćili su u četvrtak navečer na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

– Epidemiološka situacija se brzo mijenja, po zadnjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji – kazala je direktorica Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodavši da je ukupno izvršeno 3058 testiranja, što znači da ih je kod 3,4 posto potvrđena prisutnost virusa.

U odnosu na podatke od popodne, bilježi se 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih udvostručen je u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je.

Virus se “brzo i nezadrživo širi” u Sloveniji i u Europskoj uniji, kazao je ministar zdravstva Aleš Šabeder, prenosi Hina.

Istaknuo je da je u Sloveniji proglašeno stanje epidemije koronavirusom i da su donesene mjere koje su uvedene i u nizu drugih europskih država, poput zatvaranja škola, mjera kontrole na graničnim prijelazima i uputstava o radu od kuće, sve u cilju obuzdavanja infekcije koja pogađa sve države.

Proglašenje epidemije, koje je na snazi od juče u 18 sati, za zdravstveni sistem između ostalog znači da se do daljnjeg u svim bolnicama otkazuju svi operativni zahvati i pregledi, osim za onkološke slučajeve i za trudnice, ljekarima se zabranjuje korištenje dopusta i odlazak na stručno usavršavanje u virusom pogođenim regijama, te ograničava pravo na štrajk.

Šabeder je pojasnio da će se povećati broj bolnica koje će primati zaražene koronavirusom, sa sadašnjih 3 (u Ljubljani, Mariboru i Golniku kod Kranja) na više regionalnih bolnica, ali da će se ubuduće u bolničku izolaciju primati samo zaraženi s težim simptomima bolesti, dok će se oni hospitalizirani kod kojih simptoma više nema postupno otpuštati, dok će se onima s blažim oblikom bolesti odrediti izolacija u kućnoj karanteni.

Uredba o proglašenju epidemije, dodao je, uključuje i mogućnost preraspoređivanja zdravstvenog kadra prema potrebama, a predviđene su i sankcije za one koji se ne budu držali određene karantene i tako ugrožavali druge.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related