Bugojanska grupa, ustaška teroristička organizacija, dobija spomenik u Ljubuškom

Potvrđeno je to na tribini u Gradskoj upravi u Ljubuškom, na kojoj je prikazan dokumentarni film “Akcija Feniks”.

Na tribini su govorili Bože Vukušić, pisac knjige “Hrvatsko revolucionalno bratstvo – Rat prije rata” na osnovu koje je nastao film, te Kipar Zdenko Galić, autor rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, koji je predstavio projekat i objasnio izgled budućeg spomenika.

Spomenik će biti izgrađen pored Osnovne škole Marko Marulić i zauzimaće ukupno 45 m2. Građevina previđa 19 kocki koje će simbolizovati “19 revolucionara”.

Spomenik bi trebao biti završen do početka ljeta, a glavni finansijeri će biti Hrvati iz Australije koji su bili povezani s Hrvatskim revolucionarnim bratstvom.

Sličan spomenik već postoji u Posušju.

Bugojanska grupa ili grupa „Feniks“ je neformalni naziv hrvatske terorističke grupe koja se probila na područje bivše Јugoslavije 20. juna 1972. Instruirana od strane hrvatske nacionalističke emigracije, grupa je imala za cilj vršenje terorističkih akcija radi pokretanja rata za rušenje bivše Јugoslavije i obnovu NDH. Bugojansku grupu je organizovalo Hrvatsko revolucionarno bratstvo, tajna organizacija osnovana 1961. godine u Australiji, a koja je djelovala i u Evropi i SAD-u.

Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. godine, HRB je bio uvjeren da se u Hrvatskoj stvorila povoljna klima da se pokrene oružani ustanak. Nakon kratke pripreme, HRB je organizovao ljudstvo, oružje i novčanu podršku da pošalje inicijalnu grupu od 19 pripadnika, koja je imala zadatak pokrenuti oružane akcije. Većina terorista je došla iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj.

Na čelu grupe nalazila su se braća iz okoline Tuzle, Adolf i Ambroz Andrić.

BIR/Faktor