Bugojno: Održan šehidski mevlud u džematu Karadže

Tradicija ovog mevluda je kratka, svega sedam godine, ali je primjetno da se iz godine u godinu interesovanje za isti povečava i to nam daje za pravo da se nadamo da će ovaj mevlud, ako Bog da, imati dugu tradiciju.

Šehidski mevlud u Karadžama je jedan u nizu šehidskih mevluda koji se održavaju na području Medžlisa Bugojno. Nakon klanjanja podne-namaza, mevludsku svečanost je započeo uvodnim obraćanjem mjesni imam Adnan ef. Jusufspahić, koji je poselamio sve prisutne, goste i zvanice te poseban selam uputio svim šehidskim porodicama.

Nakon obraćanja mjesnog imama uslijedilo je izvođenje mevludskog programa kojeg je izveo hor džemata Karadže. Prisutne džematlije su zaista mogle uživati u prelijepoj izvedbi ovoga hora. Mevludskoj svečanosti su prisustvovali, glavni imam Medžlisa B. Kostajnica Haris ef. Ahmić, kao i imami MIZ Bugojno.

Poslije završetka mevludskog programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa B. Kostajnica Haris ef., koji je poselamio predstavnike šehidskih i boračkih udruženja, šehidske porodice, imame MIZ Bugojno, kao i sve prisutne džematlije koji su svojim prisustvom uveličali ovaj ibadet. Svojim nadahnutim govorom je ukazao na važnost čuvanja uspomene na šehide koji dadoše najvrednije (svoje živote) za dini Islam, domovinu i tradiciju. Nakon obraćanja Haris ef., dovu je proučio Abdulaziz ef. Hodović. Na kraju programa mjesni imam je poselamio sve prisutne zahvalivši im na njihovom dolasku i podršci, te pozvao prisutne na kahvu i kolač.