Bukvarević: Status boraca i njihovih porodica treba stalno unapređivati

Date:

Ministar za pitanja boraca i invalida Federacije BiH Salko Bukvarević sumirao je rezultate programskih zadataka resornog ministarstva za period 2015.-2019. godina te na prvom mjestu istaknuo usvajanje Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, za čiju je primjenu osigurano u federalnom budžetu dodatnih 50 miliona KM godišnje.

Podsjetio je da je priznat status maloljetnih demobiliziranih branilaca i povećan im je procenat na deset posto na invalidninu, a u novom Zakonu o pravima demobiliziranih boraca, prvi put je ugrađena i definicija maloljetnog dobrovoljca.

– Novac s pozicija ušteda u Ministarstvu, koji je ranije vraćan u trezor, prvi put je vraćen braniocima te je na osnovu javnog poziva u 2017. godini, 18.000 branilaca koji nisu zbrinuti zakonom primilo pomoć, a lani 33.758. Na osnovu Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica te 16 prava koje propisuje, u prvoj godini primjene bit će zbrinuto cca 20.000 korisnika, uključujući i egzistencijalnu naknadu za nezaposlene borce starije od 57 godina. Očekivanja su da će oko 12.500 korisnika primiti ovu naknadu za decembar, a cca 14.000 za januar iduće godine – rekao je Bukvarevića.

Bukvarević posebno naglašava da su u projektu zapošljavanja djece šehida i poginulih branitelja, federalni i kantonalni zavodi izdvojili značajan novac, zbog čega je za oko 3.700 smanjen broj tih kategorija u evidenciji nezaposlenih, što je trend koji, po riječima Bukvarevića, treba da bude još bolji. U periodu 2016.-2018., formirano je više od sto boračkih zadruga i na taj način zaposleno 350 boraca te članova njihovih porodica, rekao je također i najavio da je cilj inicijative za izmjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalidnih lica, omogućiti da i ratni vojni invalidi pedesetpostotnog invaliditeta mogu aplicirati za novac fonda.

Osim sredstava s pozicija resornog Ministarstva, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za sufinansiranje boračkih penzija izdvaja oko 55 miliona godišnje, a općine dodatno cca 20 miliona za boračko-invalidsku zaštitu.

Bukvarević zaključuje da status boraca i njihovih porodica treba stalno unapređivati jer su branioci naznaslužniji sinovi Bosne i Hercegovine, koji nisu stedili ni vlastiti život, dijelove tijela ni zdravlje, za njenu odbranu i slobodu, saopćeno je iz Kabinet ministra. 

Agencije

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related