Bukvić: SBF priprema dokument sa smjernicama za prevazilaženje krize u BiH

Date:

Jedanaesti Sarajevo Business Forum (SBF)  koji je trebao biti održan u aprilu ove godine pomjeren je za jesen, a organizatori su odlučili da u međuvremenu održe online panele koji će okupiti vodeće domaće stručnjake iz raznih oblasti koji će dati smjernice za razvoj domaće privrede u ovim uslovima.

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i idejni tvorac i organizator Sarajevo Business Foruma Amer Bukvić izjavio je da opredijeljenost razvoju bh. privrede, ekonomije i društva u kriznim vremenima za našu državu žele iskazati kroz realizaciju interaktivnih online sesija na platformi najveće međunarodne investicijske konferencije u regionu – SBF. Koncept je zamišljen tako da se kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizuje diskusiju sa vodećim ekspertima, tretirajući posebne industrije i njihovu održivost u kriznim vremenima. 

– Identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju. To su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Želimo postaviti prava pitanja i pokušati ponuditi odgovore i rješenja kako da u ovim životno važnim industrijama proizvodimo dovoljno za potrebe stanovništva BiH – naveo je Bukvić, te dodao da razmjena ideja i diskusija eksperata iz ovih oblasti treba da rezultira dokumentom koji će u formi prijedloga biti dostavljen vlastima u BiH kao smjernice stručnjaka za prevazilaženje ekonomske krize. 

Potrebno je, naglasio je Bukvić, napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj. 

–  Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost, samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definišu novu ekonomsku viziju i razvojni model. Naši ekonomski eksperti zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta, kao i domaćim stručnjacima, intenzivno rade na izradi dokumenta koji će sadržavati smjernice za prevazilaženje ekonomske krize uzrokovane pandemijom – istakao je Bukvić, dodajući i kako je sada više nego ikad potrebno raditi na promjeni svijesti potrošačkih navika građana u BiH i naglasiti značaj kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, gdje god je to moguće. 

Pored učešća stručnjaka u BiH, planirano je da se organizuje i panel o temi regionalnog povezivanja „Jedan region – jedna ekonomija“, što je u biti i ideja vodilja prethodnih Sarajevo Business Foruma, na kojem će se okupiti regionalni eksperti i dati smjernice kako se region u ovoj situaciji treba povezati ekonomski i zajedničkim snagama prebroditi krizu, saopćeno je iz BBI Banke.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related