Bužim: Obilježena 25. godišnjica od pogibije narodnog heroja Izeta Nanića

Date:

U okviru tradicionalne manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, u srijedu, 5. augusta 2020. godine, obilježena je 25. godišnjica pogibije komadanta rahmetli Izeta Nanića.

Nakon posjete mjesta pogibije komadanta Nanića, centralni dio programa održan je na lokalitetu Ćorkovača, gdje su imami bužimskog medžlisa, nakon ikindije-namaza proučili Jasin, a dovu pred duše šehida 505. viteške brigade proučio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MZ) Bužim Mehmed-ef. Harčević.

Nakon vjerskog dijela programa održan je i historijski čas, tokom kojeg su saborci i najbliži saradnici rahmetli Nanića govorili o ratnim uspjesima, ali i brojnim razlozima koji su do njih doveli u proteklom ratu.

Prisutnim vjernicima ovom prlikom obratio se i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je podsjetio na veliku hrabrost i žrtvu koja je krasila pripadnike 505. viteške brigade i koji su na taj način pokazali kako se voli svoja vjera i domovina.

– Danas, 25 godina nakon rata, moramo imati viziju u kojoj ćemo imati osjećaja za drugačiji stav i mišljenje, te pokazati više iskrenosti, dostojanstva i odlučnosti. Uz to, moramo se klonuti međusobnih uvreda, kleveta, laži i svega onoga što dijeli i međusobno udaljuje Bošnjake jedne od drugih- istakao je muftija Kudić.

Na kraju obraćanja, muftija Kudić je kao znak zahvalnosti za dvodecenijski kontinuitet u realizaciji, odnosno podršci vjerskih sadržaja u okviru manifestacije Slobodarskih dana viteškog grada Bužima, uručio priznanje MIZ Bužim i Općini Bužim.

Priznanja su primili Eniz-ef. Veladžić, predsjednik Medžlisa i Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

MIZ Bužim već dvadeset i pet godina organizira vjerski program kojim se obilježava godišnjica pogibije komadanta Nanića, a pored toga, u proteklih dvadeset godina, organizirator je i najstarije, i na ovim prostorima najposjećenije Večeri Kur'ana, s kojom se manifestacija svečano otvara, a koja ove godine, zbog panedemije korona virisa nije održana.

(Muftijstvo bihaćko/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related