BZK Preporod nizom aktivnosti obilježava važne jubileje

Date:

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod“ ovu godinu obilježava kao Dane BZK “Preporod” i Godinu “Preporoda”, odnosno nizom aktivnosti kojima se čuva i njeguje tradicija, artikuliraju najaktuelnija pitanja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, potiče jačanje “Preporoda” kao kulturne forme uozbiljenja bošnjačkog kreativnog duha, sukladno sadašnjem i budućem vremenu.

Ovim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je ukazano na važnost ove institucije, te predstavljene aktivnosti koje će biti održane u 2020. godini.

Rad i djelovanje BZK “Preporod” obnovljen je 1990. godine, prije 30 godina, kada je za prvog predsjednika “Preporoda” izabran rahmetli prof. dr. Muhsin Rizvić. U periodu koji je uslijedio, pokrenut je, razvijen i realiziran niz važnih naučnih i kulturnih poduhvata te se afirmirao i njegovao bošnjački identitet.

– Svaki mjesec ispunjen je višestrukim kulturnim događajima, kako u Sarajevu, tako i širom Bosne i Hercegovine. Uz kulturne događaje radimo i čitav niz vrlo važnih naučnih projekata, kazao je predsjednik BZK “Preporod” dr. Sanjin Kodrić, te istaknuo i projekat izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Prema njegovim riječima, pravopis će ovaj put do kraja biti institucionaliziran, a na njemu će raditi  grupa naših najizvrsnijih stručnjaka u ovoj oblasti.

Biserje.ba – projekat prepoznavanja novih bisera naše književnosti i kulture

Jedan od novih projekata BZK “Preporod” jeste i pokretanje online portala za kulturu i društvo Biserje.ba i prvi je najznačajniji projekat koji se javnosti predstavio povodom 30. godišnjice obnove rada ove zajednice. Projekt menadžer u BZK “Preporod” i urednik portala Filip Mursel Begović govorio je o pokretanju ovog portala i njegovim glavnim ciljevima.

– Da ne bismo došli u situaciju da naši mladi pisci nemaju gdje objaviti svoje radove, pa da ih za nekoliko godina vidimo u nekoj njemačkoj, hrvatskoj ili američkoj književnosti, pokrenuli smo ovaj projekat koji će funkcionirati i kao radionica, jer to časopisi i jesu te prepoznavati nove bisere u našoj književnosti i kulturi, kazao je Begović.

Nastavljajući predano raditi na realizaciji započetih projekata, poput Edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, ovu 30. godišnjicu “Preporod” će obilježiti i posebnim programima i aktivnostima širom BiH.

Na konferenciji su još govorili i profesor dr. Sead Šemsović, prof. dr. Almedina Čengić i književnik dr. Hadžem Hajdarević.

Godina Preporoda – bošnjački identitet, jezik i kultura

Prof. dr. Almedina Čengić govorila je o dramskom konkursu za nagradu “Alija Ishaković”, te projektu nagrađivanja najboljih literarnih i likovnih radova za mlade od šest do 16 godina.

– Radi se o jednom fascinantnom projektu u kojem je “Preporod” do sada prikupio više od 30.000 radova od najmlađih učenika, a specifičan događaj je čitati njihove radove kako sa velikim entuzijazmom pišu o Bosni, tradiciji, historiji, željama i namjerama. To je svojevrsni atlas ili mapa upoznavanja naše najmlađe populacije“, kazala je dr. Čengić.

Govoreći o važnosti dramskog konkursa koji je dobio ime po Aliji Ishakoviću, dodala je da je ovogodišnji dobitnik nagrade Amir Bukvić koji živi u Hrvatskoj.

– Radimo na tome da uradimo jednu popularizaciju gdje bi nam bila namjera da imamo što više mladih učesnika koji pišu dramu, koja predstavlja živu riječ i koja nam govori o nama samima, o našoj historiji, stvarnosti i onome što doživljavamo, dodala je.

Biće održan i ramazanski koncert, izložba dječijih radova “BiH u riječi i slici“,  promocija 13. kola edicije „Bošnjačka književnost u 100 slika“, Dani Derviša Sušića i Dani Muniba Maglajlića, folklornih smotri…

Dan BZK “Preporod” i Godina “Preporoda” realiziraju se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(K.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related