BZK “Preporod” obilježava dan osnivanja: Bošnjačka kulturna matica

Date:

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, najstarija i temeljna organizacija kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica, obilježava 20. februar kao Dan “Preporoda”.

Povodom ovogodišnjeg Dana “Preporoda”, u narednim danima održat će se nekoliko kulturnih manifestacija u organizaciji Direkcije BZK „Preporod“.

Tako će delegacija BZK „Preporod“ u nedjelju, 20. februara, posjetiti mezar prvog predsjednika i osnivača „Gajreta“ Safvet-bega Bašagića, te mezare dvojice preminulih predsjednika „Preporoda“, Muhsina Rizvića i Muniba Maglajlića.

U ponedjeljak, 21. februara u 12.00 sati bit će održano javno predavanje akademika prof. dr. Dževada Jahića na temu „Naš maternji jezik i njegova bosanska postojbina“. Istovremeno, u galeriji BKC će biti postavljena i Izložba „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“.

Centralna manifestacija obilježavanja ovogodišnjeg Dana „Preporoda“ je Svečana akademija i koncert koji će se održati u utorak 22. februara s početkom u 19.00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Historija „Preporoda“

Historija „Preporoda“ počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „Gajret”, društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić. U skladu s potrebama Bošnjaka ovog vremena, osnovne aktivnosti „Gajreta“ bile su kulturo-prosvjetiteljske, odgojno-obrazovne, izdavačke i vakufske.

U oktobru 1924. godine u prostorijama Jugoslavenskog muslimanskog kluba u Sarajevu, bivšoj kiraethani (čitaonici) na Bentbaši, na istom mjestu gdje je 1903. formiran „Gajret”, održana je osnivačka skupština „Narodne uzdanice”, drugog ključno važnog muslimanskog kulturno-prosvjetnog društva koje čini preteču i zvaničnog pravnog prethodnika današnjeg „Preporoda“. Djelatnost „Narodne uzdanice“ bila je suštinski ekvivalentna djelatnosti „Gajreta“, ali su, uprkos ranijim pokušajima ujedinjenja, „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ djelovali uporedo sve do 1945. godine, kad se 13. septembra ujedinjuju na osnivačkoj skupštini novog, jedinstvenog Kulturnog društva Muslimana „Preporod”. Društvo će pod ovim imenom djelovati do 1949. godine, kad jugoslavenske vlasti, shodno svom ideološkom konceptu, zabranjuju rad nacionalnim organizacijama kulture u Bosni i Hercegovini i ukidaju ih, uključujući i Kulturno društvo Muslimana „Preporod“.

S krajem socijalističkog poretka, rad Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ kao zvaničnog pravnog sljednika društava „Gajret“ i „Narodna uzdanica“, odnosno poratnog jedinstvenog društva „Preporod“, nastavljen je 5. oktobra 1990. godine na obnoviteljskoj skupštini održanoj u sarajevskoj Vijećnici. Prvi predsjednik obnovljenog „Preporoda“ bio je prof. dr. Muhsin Rizvić, nakon kojeg su predsjednici „Preporoda“ bili prof. dr. Enes Duraković, prof. dr. Munib Maglajlić, prof. dr. Šaćir Filandra i prof. dr. Senadin Lavić. Aktuelni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ je prof. dr. Sanjin Kodrić.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related