Čajniče: Napad na džamiju tokom teravih namaza i presretanje džematlija (AUDIO)

Eksplozija je uznemirila džematlije koji su u tom trenutku obavljali namaz. Pretpostavlja se da je meta bila džamija jer je eksplozivna naprava bačena sa veće udaljenosti tako da je eksplodirala u blizini džamije. Na poziv džematlija policija je odmah reagovala ali za sada nema informacija o počiniocima. Nezvanično, uviđaj još nije ni obavljen, rekao je za radio BIR Emin ef. Bakal, glavni imam MIZ Čajniče koji je bio prisutan sinoć u Mir Muhamedovoj džamiji:

“Sinoć smo imali tradicionalni iftar povodom Dana pobjede na Bedru. Bilo je oko šezdesetak ljudi. Sve je bilo u najljepšoj atmosferi. Imali smo gosta, hafiza iz Turske.

Kad smo počeli kanjati teraviju, negdje za vrijeme sun-suneta, odjekula je jaka eksplozija uz varnice. Mi smo nakratko prekinuli, pozvali policiju i nastavili s namazom. Kasnije su oni (policija) došli. Nisu, koliko nam je poznato, koliko smo mogli vidjeti, nisu radili uviđaj, i otišli…

Malo smo iznenađeni obzirom da, što se tiče Čajniča, stvarno nije bilo nikakvih problema, odnosi su na nivou.

Nešto poslije sam obaviješten da je negdje na pola puta između Čajniča i Goražda jedno vozilo ja jednim našim momkom koji se vraćao sa teravije presretano, dobacivano… mislimo da ovo nije slučajno pa ćemo morati poduzeti neke mjere u toku dana.” – navodi ef. Bakal.

Efendija Bakal je potvrdio da nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete u napadu.

Radio BIR