Camić: Pozivam vas da budemo dostojni

Date:

– Pozivam vas da budemo dostojni i da u ovim danima kod svih nas preovlada razum – poručio je, između ostalo, u hutbi hafiz Omer-ef. Camić, glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, koju je održao 7. januara.

Hafiz Camić je kazao kako su nakon dvadeset godina od povratka u Janju suočeni sa istim nedjelima kako su i dočekani 2001. godine.

– Svima je poznato jučerašnje divljanje onih koji sebe nazivaju sljedbenicima svoje vjere. Ovakvi i slični slučajevi ne smiju nas obeshrabriti i pokolebati u našoj želji da opstanemo na ovim prostorima. Samo zahvaljujući adekvatnom i hrabrom reagovanju jednog našeg džematlije koji u tom trenutku nije mislio na svoju sigurnost, a koji je uspio snimiti kolonu automobila iz kojih su vrijeđani vjernici i iz kojih je pucano. Snimak je predat policiji koja je u toku dana uhvatila i privela huligane, te je protiv njih podnešena krivična prijava. Želimo da vjerujemo da će tužilaštvo i sudstvo postupiti ispravno i počiniocima odrediti adekvatne kazne, za razliku od prethodnih slučajeva – rekao je.

Posebno je naglasio da  mnogi sugrađani ne podržavaju i ograđuju se od onih koji su učestvovali u incidentu.

– Tokom jučerašnjeg dana dobili smo mnogo poruka koje osuđuju ovakve postupke i želim sa vama da podjelim jednu od poruka koje sam jučer dobio: Uvaženi efendija, upravo sam pročitala vijest. Tužno, žalosno i jadno. U ovim svetim danima za pravoslavni rod, da se takva ljaga baci na sve nas koji proslavljamo najsvetiji dan, da dan ljubavi bude okovan mržnjom. Da se narušava mir u našoj Janji. Ne bih samo željela da ovo baca mrlju na sve nas, da narušava dobre komšijske odnose. Svaka osuda za počinioce svega toga. Ovako nešto ne bi mogao da uradi ni jedan normalan čovjek ni jedan pravi i istinski vjernik – naveo je Camić i pozvao sve da budu dostojni i da u ovim danima kod svih preovlada razum.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related