Ćamil Duraković: Historijski važna presuda Mladiću

Date:

Nakon deset godina suđenja u Hagu će danas biti izrećena konačna presuda bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću.  

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, grada gdje se desio genocid 1995. godine, koji su izvele Mladićeve snage, za Preporod.info je kazao kako očekuje najveću moguću kaznu, dakle doživotnu zatvorsku kaznu. 

– Historijski je važna pravosnažna i konačna presuda Ratku Mladiću, glavnokomandujućem Vojske Republike Srpske, iz razloga što je ona potvrda i institucionalne odgovornosti institucija RS-a. Pored Radovana Karadžića, Mladić je druga najvažnija ličnost čija presuda će potvrditi i osuditi sveukupnu politiku genocida koji je proveden u BiH, početkom 90 – tih – naveo je Duraković, koji je u vrijeme pada Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih naroda, imao 16 godina i koji se u “Maršu smrti” uspio se probiti do slobodnog teritorija koji je kontrolirala Armija BiH. 

Satisfakcija Srebreničanima je presuda za genocid i u drugim općinama, istakao je Duraković. 

– Ono što bi bila jasna poruka međunarodne zajednice, koja je osnovala ovaj sud, jeste i odgovornost i za drugih šest opština za genocid,  za koje je ovaj krvnik naše epohe oslobođen u prvom stepenu. Želim da vjerujem da će sud u drugom stepenu proširiti odgovornost i na te opštine, a u najmanju ruku očekujem potvrdu prvostepene presude i doživotni zatvor – istakao je Duraković.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related