Čapljina: Program “U susret ramazanu” u obnovljenoj džamiji u Čeljevu

Mevludski program „U susret ramazanu“ sinoć je održan u obnovljenoj džamiji u Čeljevu

Prisutnom velikom broju džematlija, učenjem Kur'ana, tekbira, salavata, ilahija i kasida, ovu mubarek noć uljepšali su glasovi članova Hora Karađoz-begove medrese, a koji je izveo cjelokupan program.

Selame i riječi dobrodošlice na početku programa iskazao je Ibrica-ef. Kurtović, imam džemata Višići-Čeljevo. 

– Večeras prisustvujemo programu koji nam izvode učenici Karađoz-begove medrese. Idući u susret ramazanu, večeras smo se ovdje okupili, kako bismo taj najodabraniji mjesec dočekali jednim ovakvim programom i sami sebe podstakli i podsjetili kako ne smijemo nikako dozvoliti da taj mubarek mjesec prođe kroz naše živote kao svaki drugi mjesec u toku godine – rekao je efendija Kurtović. 

Nakon izvedenog programa od strane Hora Karađoz-begove medrese, prisutnima su se obratili Adem-ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i mr. Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

– Zahvaljujem svima vama koji ste nosili ovaj hairli projekat rekonstrukcije džamije u ovom džematu. Uradili ste vrijedan posao u džematu koji je još u davnim prijašnjim vremenima bio među prvima sa vjerskim objektom. Amin da nam ovaj hajrat služi do Kijametskog dana. Neka se vaši hajrati i izgradnja u ovom džematu ovim što ste do sada uradili na ovom ne završi. Nastavite dalje raditi i graditi – poručio je efendija Šuta.

O dolasku ramazanskih mubarek dana i našoj pripremi za taj odabrani mjesec govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

– Ovo predramazansko vrijeme idealno je vrijeme da se vratimo Allahu, dž.š., tevbom. Nama treba ta tevba, jer Uzvišeni to voli. Allah, dž.š., voli tevbu Svog roba. To nam i Poslanik, a.s., prenosi u svojim hadisima. Iskoristite zato ramazansko vrijeme da i vi postanete bar malo bolji u onom što možete – poručio je efendija Maksumić. 

Program je završen učenjem Kur'ana i dove.

(Preporod.info)