Cavusoglu: Armenija direktno cilja civile, to je ratni zločin

Date:

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da vojska Armenije izvodi napade na civile u pograničnom pojasu Azerbejdžana.

-Armenija izvodi direktne napade na civile, što je u biti čin ratnog zločina- kazao je Cavusoglu nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Ankari.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je pozvao cijelu međunarodnu zajednicu, a posebno NATO, da zatraže od Armenije da se povuče s okupirane azerbejdžanske teritorije.

Prvo čovjek NATO-a Stoltenberg je tom prilikom kazao da je NATO duboko zabrinut zbog konflikta u Nagorno Karabahu i da priželjkuje pronalazak mirnog rješenja te krize.

-Trebamo podržati sve napore u pravcu pronalaska mirnog rješenja na bazi pregovora jer vojno rješenje nije moguće u Nagorno Karabahu i oko njega- kazao je Stoltenberg i pozvao sve strane na hitni prekid sukoba.

On je također kazao da od Turske očekuje da iskoristi svoj uticaj u pravcu relaksacije tenzija.

Stoltenberg će se danas u Ankari sastati i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom,

Armenske snage su u nedjelju započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska je okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je nakon sastanka sa Stoltenbergom komentirao i kupovinu ruskih antiraketnih sistema S-400 i kazao da je Turska bila prinuđena na taj potez jer od saveznika nije mogla kupiti Patriot, niti bilo koju drugi odbrambeni sistem, javlja Anadolu Agency (AA).

 Ističući kako Turska razumije osjetljivost koju NATO pokazuje spram te kupovine, Cavusoglu je kazao da i NATO treba da shvati da Turska mora podmirivati svoje odbrambene potrebe.

Stoltenberg je pak kazao da je Turska važan član NATO-a i da ta organizacija pridaje veliku važnost sigurnosti Turske. Dodao je da je zabrinut zbog posljedica koje bi mogle proizaći iz kupovine ruskih obrambenih sistema.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related