Cavusoglu: EU treba praviti konkretne korake, jasno je da nije održala obećanja

Date:

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako su odnosi te zemlje i Evropske unije ušli u novu fazu sa aspekta dijaloga, ali kako je za funkcionalne odnose potrebno da EU pravi konkretne iskorake i da se pošteno odnositi prema Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao gost današnjeg Uredničkog deska AA, Cavusoglu je u Ankari komentirao aktuelnu situaciju u regiji, te se osvrnuo na jučerašnje sastanke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i čelnicima Evropske unije u Briselu.

On je kazao da je i ranije održana vanredna sjednica NATO-a na kojoj je razgovarano o načinima na koje Savez može podržati Tursku u jeku tenzija koje su izbile zbog događanja u sirijskom Idlibu.

“Neke od naših zahtjeva trebaju ispuniti pojedine članice, a neke i NATO kao Savez. Sve pripreme dobro idu. Počeli su letovi aviona AWACS iz Konye. Počele su i neke obavještajne podrške u smislu razmjene informacija. U Briselu smo jučer razgovarali o potezima koji će biti poduzimani u kontekstu podrške“, kazao je Cavusoglu.

– Cavusoglu: Jasno je da EU do sada nije održavala obećanja-

On je kazao da na sastanku s čelnicima Evropske unije u Briselu nije bilo samo govora o migrantskoj krizi, već da je turski predsjednik Erdogan otvoreno i jasno rezimirao odnose između Turske i EU od 1960. godine i ukazao na sva obećanja koja je Unija dala Turskoj, ali ih nikada nije ispunila.

Podsjetio je Cavusoglu na sporazum iz marta 2016. godine kojim su Turska i Evropska unija postigle dogovor o rješavanju tadašnje migrantske krize te je istakao da se taj sporazum ne može banalizirati na to da EU treba dati Turskoj novac, a da Turska treba zadržati migrante.

Pojasnio je Cavusoglu da je u sporazumu bilo riječi o mnogim pitanjima, uključujući i omogućavanje dobrovoljnog povratka azilanata, uvođenje vizne liberalizacije za turske državljane, podršku borbi protiv terorizma i ubrzavanje procesa integracije Turske u EU.

“Jasno je da Evropska unija do sada nije održala riječ koju je dala“, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako je sporazum iz 2016. godine predviđao intenziviranje dijeloga između EU i Turske, Cavusoglu je kazao da je zvanični Brisel postupio potpuno suprotno i obustavio dijalog s Ankarom. Dodao je da je Turska potrebna Evropskoj uniji i više nego što je njoj potrebna Evropska unija i da je zato važan jučerašnji sastanak u Briselu.

“Prešli smo na novu fazu u kontekstu dijaloga, ali potrebno je praviti iskorake da bi naši odnosu funkcionirali u budućnosti. Šta znače ti iskoraci? EU treba biti pošten u odnosu prema Turskoj. Da, Turskoj je potrebna Evropska unija, ali Evropskoj uniji je Turska još potrebnija. Posebno ako želi postati globalni akter. Turska nije, niti će ikada biti u situaciji da moli i preklinje EU. Obje strane imaju međusobne obaveze i te se obaveze jedanput trebaju poštovati“, poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu kritikovao je Evropsku uniju zbog stava da ne želi migrantski val iz sirijskog Idliba, a ništa ne pomaže u zbrinjavanju tih ljudi.

On je poručio da sve zemlje trebaju djelovati u skladu s međunarodnim prvnim normama, baš kao i Turska koja je otvorila svoje granice. Dodao je da je Turska osigurala uvjete i zbrinula Sirijce, a da ujedno i čini sve za zaštitu civila u Idlibu.

“Granice Evrope ne počinju na tursko-grčkoj granici, već počinju na južnim i istočnim granicama Turske“, kazao je Cavusoglu i kritikovao vlasti Grčke koje tvrde da slanjem vojske štite granice Evrope.

Cavusoglu je dalje kazao da je izbjeglička kriza višedimenzionalna i da Turska ne želi novac.

“Mi nikada nismo trčali za novcem. Ponašamo se principijelno, međutim uvjeti na terenu su se mijenjali i nisu isti kao 2016. godine, a nisu iste ni potrebe migranata. O tome ćemo pričati, a biće riječi i na samitu EU koji će biti održan 26. marta“, kazao je Cavusoglu.

– Cavusoglu: Želimo uspostavu trajnog mira u Idlibu-

Komentirajući i sporazum kojeg su turski i ruski predsjednici Erdogan i Vladimir Putin postigli u četvrtak u Moskvi, Cavusoglu je kazao da Turska želi da se u sirijskom Idlibu uspostavi trajni mir i da se zaštite civili i omogući povratak prognanih.

On je kazao da turske i ruske delegacije stalno komuniciraju i prate poštivanje prekida vatre na terenu. Dodao je da je jučer zabilježeno jedno kršenje primirja i to hicem iz pištolja, a da je ruska strana žestoko upozorila snage režima Bashara al-Assada da to ne čine.

“U slučaju da se režimske snage ne budu pridržavale primirja, to smo i zvaničnoj Moskvi jasno rekli, turske oružane snage će učiniti isto što su i prethodno radile. Odgovorit ćemo sa kopna i bespilotnim letjelicama i uništiti sve režimske vojne mete. Naše bespilotne letjelice su stekle slavu u Idlibu. Svi ih žele. Nekada je Turska molila druge da joj prodaju takvo nešto, a sada svi u redu čekaju da kupe turske letjelice“, kazao je Cavusoglu.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related