Cavusoglu na sastanku OIC-a u Dohi: Somaliji je potrebna pomoć Turske

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlud Cavusoglu izjavio je danas da je Somaliji potrebna pomoć Turske kako bi očuvala političku stabilnost, reorganizirala sistem nacionalne sigurnosti i uspostavila ambijent pogodan za ekonomski razvoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dužnost muslimanske zajednice je da pomogne u rješavanju krize u Somaliji“, kazao je Cavusoglu na sjednici Kontakt grupe za Somaliju koja je formirana pod okriljem Organizacije islamske saradnje (OIC).

Šef turske diplomacije Cavusoglu je na sastanku u Dohi također kazao da je jačanje saradnje s drugim državama osnova za jačanje pozicije Somalije na međunarodnoj političkoj sceni.

On je podsjetio i da je Turska učestvovala u ranijoj međunarodnoj intervenciji podrške Somaliji.

“Nudimo se da preuzmemo ulogu medijatora koji bi olakšavao pregovore između Somalije i Somalilenda. Prekretnica za budućnost Somalije su izbori koji su planirani za narednu godinu“, kazao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu se danas u Dohi sastao i s katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Nakon sastanka, Cavusoglu se na Twitteru zahvalio Kataru na podršci turskoj vojnoj operaciji “Izvor mira“ koja je pokrenuta na sjeveru Sirije.