Cavusoglu najavio održavanje trilateralnog samita lidera Hrvatske, BiH i Turske

Date:

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu saopćio je kako je donesena odluka o podizanju trilateralnog mehanizma Turska-Hrvatska-Bosna i Hercegovina na nivo lidera.

Cavusoglu je tokom posjete Hrvatskoj održao sastanak i konferenciju za medije s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom.

Turski ministar je tokom posjete kazao kako kontakti, kada su u pitanju bilateralni odnosi trebaju biti češći i redovniji.

– Danas smo primijetili kako obostrane posjete na svim nivoima, postojeći mehanizmi, političke konsultacije, konzulatske konsultacije i mehanizmi poput Zajedničke ekonomske komisije trebaju se odvijati redovno – rekao je Cavusoglu.

Dodao je i kako je razgovarano o regionalnim pitanjima, između ostalog u Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu, Istočnom Mediteranu i kiparskom pitanju.

Cavusoglu se osvrnuo i na situaciju na Zapadnom Balkanu, a razgovarano je i o Bosni i Hercegovini.

– Važnom smatramo ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Zato smo donijeli odluku da trilateralni mehanizam Turska-Hrvatska-Bosna Hercegovina podignemo na nivo lidera – rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je razgovarano i o odnosima Turske i Evropske unije (EU), te zahvalio Grliću-Radmanu na podršci Hrvatske na pozitivnoj agendi u odnosima Turska-EU.

Cavusoglu je kazao kako će ove godine imati značajnih mogućnosti za susrete.

– U Antaliji od 17. do 19. juna, bit će održan samit zemalja jugoistočne Evrope i sastanak ministara vanjskih poslova. Ranije je održan nezvanični sastanak. Pored toga, tada ćemo održati i Diplomatski forum Antalija – rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao kako Turska ima bolna iskustva kada je riječ o zemljotresima.

Dodao je kako AFAD realizirao mnoge projekte te da pomoć biva dostavljena mnogim zemljama pogođenim prirodnim katastrofama. Cavusoglu je dodao kako je Turska spremna iskustva podijeliti s Hrvatskom.

Preporučio je i turske kompanije kada je riječ o obnovi potresima pogođenim područjima, jer ove kompanije rade kvalitetno i obaveze izvršavaju vrlo brzo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related