Cavusoglu: Nastaviti borbu protiv ideologija koje zloupotrebljavaju islam

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako Turska oštro osuđuje jučerašnji teroristički napad u Austriji te je dodao kako se svijet mora nastaviti boriti protiv ideologija koje zloupotrebljavaju islam.

-Moramo nastaviti odlučnu borbu za uništenje ideologija koje zloupotrebljavaju islam, našu vjeru mira- poručio je Cavusoglu iz Ankare.

Šef turske diplomatije Cavusoglu je pozdravio Recepa Tayyipa Gultekina i Mikaila Ozera, Turke koji su zanemarili vlastite živote i suprotstavili se teroristima koji su jučer izveli napad u centru Beča.

-Riskirali su vlastite živote da bi pomogli ranjenim civilima. Naša dvojica braće su učinili ono što se od čovjeka, muslimana i Turčina i očekuje-kazao je Cavusoglu.

Ističući kako nema opravdanja ni za jedan teroristički čin, Cavusoglu je kazao da je Turska spremna na iskrenu saradnju u borbi protiv svih izvora i vrsta terorizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najmanje četiri civila i napadač su ubijeni, a 17 je ranjeno u terorističkom napadu koji se sinoć dogodio u Beču. Sedmero ranjenih su životno ugroženi.

Turske vlasti su i ranije osudile taj napad i izrazile solidarnost s Austrijom i njenim narodom.

(Preporod.info)