Cavusoglu: Turska neće nikoga pitati gdje će se učiti ezan ili Kur'an

Date:

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu  prokomentarisao je reakciju iz Grčke na program obilježavanja 567. godišnjice osvajanja Istanbula, tačnije na učenje odlomaka iz Kur'ana u istanbulskoj Aja Sofiji.

Cavusoglu je bio jasan i poručio kako Turska neće nikoga pitati gdje će se učiti ezan ili Kur'an.

“Aja Sofija je vlasništvo Republike Turske, ona je osvojena”, zaključio je Cavusoglu.

Cavusoglu je također prokomentarisao slučaj ubistva američkog crnca Georgea Floyda, poručio je kako je nedopustivo da policija na takav način ubije bilo kojeg čovjeka, bez obzira na vjeru ili rasu, kao i da je pogrešno to što je sve nakon ubistva preraslo u vandalizam, prenosi Anadolu Agency (AA). 

“Nedopustivo je da policija na takav način ubije bilo kojeg čovjeka, bez obzira koje vjere ili rase bio”, poručio je Cavusoglu.

Ističući kako je rasizam prisutan u SAD-u, Cavusoglu je rekao kako u kotekstu ubistva Georgea Floyda sada treba funkcionisati pravda.

Dodao je kako nije ispravno to što su dešavanja nakon ubistva prerasla u vandalizam, te upozorio kako je to veoma opasno.

“Mi ne podržavamo i smatramo pogrešnim ovakvu transformaciju u vandalizam, bilo da je riječ o SAD-u ili nekoj drugoj zemlji. Nadam se da će zdrav razum prevladati što je prije moguće”, naveo je Cavusoglu.

(Anadolija/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related