Cazin: Razglednica Ostrošca dobila najljepši detalj

Džamija – islamski centar je dimenzija 28 x 22 metra plus sofe 10 x 5 metara. Podignuta je na najljepšoj lokaciji, uz magistralnu cestu Cazin – Bihać

Svečanom otvorenju nove džamije – islamskog centra na Ostrošcu kod Cazina, koje se desilo četvrtog augusta 2018. godine, prisustvovalo je oko pet hiljada Krajišnika i gostiju iz drugih krajeva BiH i dijaspore. Među zvanicama bili su i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said ef. Mujakić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i mnogi drugi. Kažimo na samom početku da je novosagrađena džamija – islamski centar podignuta na najljepšoj lokaciji na Ostrošcu, uz magistralni put Cazin – Bihać, da je multifunkcionalan, te da nudi mogućnost za razne edukativne i kulturne sadržaje. Dakako, džamija je najdominantnija i spade među najveće u ovom dijelu BiH. U izgradnji ovog objekta učestvovao je veliki broj vakifa, a donacije su se kretale od 5 do 70.000 KM. Najveću donaciju od 70.000 KM dao je braćni par Mujo i Đula Memić, te im je pripala čast da otvore džamiju. Preko 380 vakifa dalo je iznos veći od 1.000 KM. Tu je i dobar broj onih koji su, pored novca, na brojne druge načine, primjerice obavljenim radovima ili kupovinom materijala, dali svoj vakuf. Uoči otvorenja džamije, između akšama i jacije, upriličena je svečana dodjela vakufnama koje su podijelili Suad ef. Mahmutović, Muharem ef. Štulanović i Said ef. Mujakić.

Munara visoka 44 metra

Oficijelni program svečanosti započeo je odlomkom Kur’ana Časnog koji je proučio Ale ef. Ćehić, imam iz Glogovca. Potom su govorila dvojica najistaknutijih ljudi u izgradnji ovog objekta. Imam Hajrudin ef. Gobeljić svojim je angažmanom na novoj džamiji – islamskom centru dao pečat imamskoj karijeri, jer izgradnjom džamije odlazi u zasluženu penziju. Ovaj put je kazao i slijedeće: “Pomogli su nam i imami MIZ Cazin, i naš Medžlis, i naše Muftijstvo, a nije izostala ni pomoć Rijaseta. Nas četrdesetak je dobilo vaše povjerenje i nadam se da smo završetkom ove džamije to povjereenje ispunili. Molim Allaha da nagradi sve one koji su dali svoj doprinos, a bilo je više od 3000 uplatnica. Onima koji su bili kočničari ovog projekta nek Allah da bolju pamet.”

Ismet Đuzelić, predsjednik Građevinskog odbora je kazao: “Kamen temeljac položen je 28. 8. 2015. godine. Džamija je podignuta na vakufskoj parceli uz magistralni put Cazin – Bihać pa će biti dostupan i putnicima namjernicima koji budu prolazili kroz naše mjesto. Dimenzije džamije su 28 x 22 metra, a tu su i sofe 5 x 10 metara. Kupola je prečnika 18 metara, a visoka je 9. Munara je visoka 44 metra. Ukupna korisna površina džamije je 1800 m2. U suterenu su uslužne prostorije, abdesthane, gasulhana, multifunkcionalna sala dimenzija 28 x 15 metara.”

Uslijedilo je obraćanje Enesa ef. Ljubijankića, direktora Medrese “Džemaludin Čaušević“ iz Cazina. Zahvaljući se svima koji su pomagali Medresu, kazao je i ovo: “Zanemarimo pripadnost strankama, shvatimo da smo Bošnjaci i da nam je Bosna i Hercegovina jedina domovima koju imamo i da smo muslimani.”

Dvadeset osma postratna džamija na području MIZ Cazin

Said ef. Mujakić, glavni imam MIZ Cazin, u svom je govoru istakao: “Ovo je 28. Otvorena džamija na našem Medžlisu. Sve one su sagrađene uz pomoć naših džematlija, bez donacija izvan BiH. Jedino je džamija u izgradnji u Pećigradu dobila donaciju iz Kuvajta.”

Hasan ef. Makić, muftija, odlično poznaje svaki džemat na području Muftijstva. U svom obraćanju je rekao: “Bez ovih džamija mi bismo bili niko i ništa. Ove džamije i ovi imami odgajaju nas i našu djecu. Trasiraju naš put.”

Posljednji govornik bio je Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme koji je, prenijevši selama od reisu-l-uleme kazao: “Krajišnici zaslužuju da im se češće dođe iz Sarajeva. Pokatkada je nama iz srednje Bosne žao što nismo Krajišnici ili kao Krajišnici. Porušili su mnoge džamije. Svaka porušena džamija, mesdžid, tekija, nišan bit će obnovljeni i ljepši nego što su bili. To je naša obaveza.”

Splet ilahija i kasida proučili su članovi hora MIZ Cazin. Oficijelni dio programa završen je odlomkom Kur’ana Časnog koji je proučio hafiz Aziz Alili.

Riječ naroda

U blizini džamije bit će izgrađen još jedan objekat dimenzija 20 x10 metara u kojem će biti imamski stan, biblioteka, mektebske učionice, gasulhana, abdesthana i mokri čvorovi. Radovi u suterenu podrazumijevaju uređivanje multimedijalne sale sa preko 250 kvadrata, te restorana i kuhinje sa bosanskom hranom. Planirana je izgradnja i obdaništa za djecu, kao i još neki sadržaji koji neće narušavati džamijski red i kompleks.

Nana Ajša Dizdarević na svečanost je došla iz Bihaća: “Vajik dolazim na ovakve svečanosti. Kad dam prilog za džamiju lagahna sam k’o pero.” Slična je i priča ostroškog dida hadži Ahmeta Dželalagića koji sa suzama u očima govori o svom imamu Gobeljiću. On spade među najstarije džematlije. Hadži Mujo Memić: “Želja mi je da otvorim pet džamija i pet puta odem na hadždž. I da na kraju nekog pošaljem na hadždž ko nema sredstava da ode o svom trošku”. Aida Mehagić je sa svojom firmom iz Gornjih Ćoralica okupljenom narodu podijelila oko 3000 šoljica kahve. Vakif Edis Begić, koji živi i radi u Bregencu (Austrija), pomagao je redarskoj službi. Od drugih sam saznao da je za džamiju donirao preko 40.000 KM. I ne samo za ovu džamiju. Stipenditor je studenata i đaka. Mustafa Bašić, predsjednik MIZ Rudo: “Dosta je uloženo u objekat. Odlično izgleda.” Ahmed ef. Ćuprija: “Rođen sam u Višegradu, a u džematu Glogovac bio sam imam 42 godine. Ovdje sam stekao porodicu, zaradio penziju i odlučio da ostanem do kraja života. Ostrožac je dobio veleljepnu džamiju.” Asim ef. Nukić: “Ja sam rođen u okolini Vlasenice. U džematu Miostrah 41 godinu bio sam imam. I ja sam ostao da živim u Krajini. Džamija je ukrašena, a očekujem da će džematlije svojim posjetama džamiji donijeti onaj njen najveći sjaj.