CBRE: Indeks oporavka gradova nakon pandemije, Beč na prvom mjestu

Date:

Nakon uvedenih mjera čiji je cilj prevencija širenja korona-virusa, došlo je do naglog pada ekonomskih i socijalnih aktivnosti, od kojeg se tržišta još uvijek oporavljaju. Prema analizi najveće savjetodavne kompanije za promet nekretnina na svijetu CBRE, ekonomski oporavak u Beču bi trebao uslijediti brže nego u ostalim gradovima.

Sa ciljem što vjerodostojnije analize tržišta, istraživači vodećeg stručnjaka za promet nekretnina CBRE kreirali su indeks oporavka gradova. Indeks obuhvata 12 ključnih parametara iz područja ekonomije, mobilnosti, turizma, otvaranja ureda, kao i oporavak maloprodaje i industrije zabave, svaki sa ocjenom od 1 do 5, a cilj im je što bolje prikazati oporavak u odnosu na nivo iz 2019. godine, javlja Fena.

– U pogledu ekonomskih aktivnisti Beč u svijetu predvodi ocjenom 5, dok su maloprodaja, mobilnost i radna mjesta ocijenjeni sa 4 do 4,5. Što se tiče turizma, Beč se nalazi u globalnom prosjeku sa ocjenom 2 – izjavio je Andreas Ridder, generalni direktor CBRE Austrija i CEE.

Posmatrano iz perspektive struke, predviđa se  kako će oporavak turizma u svijetu ići sporije u odnosu na oporavak ostalih privrednih grana. Samo je London u tom pogledu dobio ocjenu 3 dok su svi ostali gradovi mnogo niže pozicionirani.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related