Čelnici Zapadnog Balkana na samitu Procesa Brdo-Brijuni u Skoplju

U Skoplju je danas počeo samit lidera Procesa Brdo-Brijuni, čiji je domaćin predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, prenosi Anadolu.

Skupu kao saorganizatori prisustvuju predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, čije su zemlje inicijatori Procesa Brdo-Brijuni.

Multilateralnom događaju prisustvuju i lideri zemalja Zapadnog Balkana među kojima predsjednik Albanije Bajram Begaj, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

U fokusu ovogodišnjeg skupa su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih.

Proces Brdo-Brijuni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske u mjestu Brdo kod Kranja.

Od tada se sastanci u okviru Procesa Brdo-Brijuni održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti.

Osnovni cilj ovog procesa je potpuna integracija zemalja regiona u EU, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

(Preporod.info)