Čelnik WHO za Evropu Hans Kluge upozorava na rizik da mladi zaraze stare

Date:

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, dr. Hans Kluge, upozorio je u četvrtak da je COVID-19 “tornado s dugačkim repom” i kazao je da se povećan broj zaraženih među mladim ljudima može prenijeti na ranjiviju kategoriju starijih i da na kraju može rezultirati većom smrtnošću.

Kluge je kazao kako će najvjerovatnije mladi ljudi dolaziti u bliži kontakt sa starijima dok bi Evropu na jesen moglo zahvatiti hladnije vrijeme.

– Ne želimo davati nepotrebna predviđanja, ali je ovo definitivno jedna od opcija: da će u jednom momentu biti više hospitalizacija i rasta stope smrtnosti – izjavio je on novinarima iz Copenhagena, sjedišta evropske regije WHO.

Kluge je kazao da su 32 od 55 članica evropske regije WHO zabilježile povećanje 14-dnevne stope učestalosti virusa za više od 10 posto, nazivajući taj trend “definitvno uzlaznim koji generalno vlada Evropom”, prenosi FENA.

On je, međutim, također sugerirao da su zdravstvene službe i drugi zvaničnici bolje pozicionirani i pripremljeni nego u februaru, kada je na kontinentu bio zabilježen veliki porast zaraženih i smrtnih slučajeva, prenosi Associated Press.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related