Centar za učenje Kur'ana obilježio osmu godišnjicu postojanja

Date:

Centar za učenje Kur'ana kojeg su osnovale institucije Islamske zajednice (IZ) u Mostaru sinoć je prigodnim programom u džamiji Kočine Masline obilježio osmu godišnjicu postojanja.

Rukovodilac Centra hafiz Jusuf ef. Bećoja okupljene džematlije podsjetio kako je Centar osnovan s ciljem očuvanja tradicije učenja i izučavanja Kur'ana u Hercegovini.

– Centar trenutno pohađa 140 polaznika. Mnogi od njih su za veoma kratak period naučili arapsko pismo. Centar je do sada izveo četiri hafiza i nadamo s eda će ih u bliskoj budućnosti biti još – kazao je hafiz Bećoja.

Kao vid afirmacije rada ovog Centra najavio je organizaciju takmičenja u učenja Kur'ana, kao i posjete temeljnim institucijama IZ-e u BiH koje baštine istu tradiciju i slične metodološke pristupe. Centar je za ovu svečanost štampao posebnu brošuru u kojoj se istaknuti zanimljivi biografski podaci ranijih mostarskih hafiza. 

Prigodne čestitke polaznicima i rukovodstvu Centra uputio je i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. „Večerašnja večer, naše učenja Kur'ana je jedan od dokaza da smo mi na pravom putu, jer na ovaj način svjedočimo našu ljubav prema Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku“, kazao je ef. Maksumić.

U svojstvu izaslanika mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedović prigodno predavanje održao je šef službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce.

– Možemo biti ponosni što imamo priliku, čast i privilegiju da činimo dobro, da promovišemo dobro, da radimo na unaprjeđenju i očuvanju naše države, jezika, naše vjere i tradicije. To je velika stvar za nas Bošnjake, muslimane u Hercegovini, govoreći o višestoljetnim kušnjama kroz koje je prolazila Bosna i Hercegovina i Bošnjaci u njoj, kazao je ef. Puce.

Rezultati koje je ostvario Centar do sada i aktivnosti koje razvija, kako je kazao, jedan su od  svijetlih primjera ovog vremena i pokazatelja bolje budućnosti.

-Centar za učenje Kur'ana večeras obilježava osmu godišnjicu, što znači da ima svoj kontinuitet. Uzvišeni Allah najviše voli ona djela koja se čine u kontinuitetu, pa makar ona nekad izgledala malehna i sićušna. Ovo što radi Centar za učenje Kur'ana je u kontinuitetu i sigurno nije malehno i sitno djelo. Velika je to vrijednost koju Centar za učenje Kur'ana predstavlja i daje na putu razvijanja, promocije i afirmisanjakur'anske pismenosti u Mostaru i Hercegovini. Veliki je broj hafiza koji su izašli iz ovoga Centra, a još je veći broj učačaKur'ana koji su savladali kur'ansko pismo i naučili učiti u Kur'anu časnom. To je za nas satisfakcija i velika stvar- zaključio je ef. Puce.

Odabrane odlomkeKur'anačasnog tokom programaučili su polaznici Centra: Armin Herić, AbdulahMaksumić, Hana Šuta, EjlaPrguda, Halid Šipković, NurisaCrnomerović, Muhamed Crnomerović, Emina Šipković, Fatima Osmić, Zejd Marić i mostarski imami Kenan ef. Ovčina, Mustafa ef. Čolakhodžić, Arnel ef. Demirović i Suljo ef. Cikotić.

H.E.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related